ВАЗДУХ У "ЉУБИЧАСТОМ" ЗБОГ ОТРОВА: Грађани Србије дишу "на шкрге" због тешког смога и прекомерног загађења

Ј. Су.

26. 02. 2021. у 07:45

ВАЗДУХ У ЉУБИЧАСТОМ ЗБОГ ОТРОВА: Грађани Србије дишу на шкрге због тешког смога и прекомерног загађења

Фото В. Н.

МНОГИ градови у Србији последњих дана прекривени су тешким смогом и прекомерним загађењем, због повишених концентрација прашкастих материја.

И док грађани дишу на "шкрге", надлежни се не оглашавају. Концентрације канцерогених ПМ честица достижу и 500 микрограма по метру кубном у Новом Саду, што је 10 пута више од горње дозвољене границе. Није много боље ни у Београду.

Да је ваздух у Србији јако загађен, коначно, показују страни, али и домаћи сајтови који објављују резултате мерења. На порталу "Беоеко", ваздух се јуче "црвенео". Сличну ситуацију приказивала су и мерења Агенције за заштиту животне средине, где је Београд приказан у "црвеној" и "љубичастој" зони, као загађен и јако загађен град. Међународни портал "ЕрВижуал" објавио је да су концентрације ПМ честица 168 микрограма по метру кубном.

Највише је у ваздуху оних најопаснијих, ПМ 2,5.

Како је раније за "Новости" причала Дубравка Релић, професор Хемијског факултета БУ, највећи проблем су ситне честице, ПМ 10 и ПМ 2,5, које настају сагоревањем угља. Оне лакше уђу у најдубље делове плућа.

- Проблем ситних честица је тај што везују за себе чак и најопаснија једињења, као што су хлоровани ароматични угљоводоници, од којих су неки канцерогени - рекла је професорка Релић.

- На те честице "каче" се и разни метали, а међу њима и канцерогени арсен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)