МАМЕ ЈОШ ЧЕКАЈУ НАКНАДУ: Упркос решењу суда, раднице пропалог "Хендија" и даље ускраћене за примања

В. Ц. С.

26. 02. 2021. у 11:05

МАМЕ ЈОШ ЧЕКАЈУ НАКНАДУ: Упркос решењу суда, раднице пропалог Хендија и даље ускраћене за примања

Фото Д. Миловановић

ПОСЛЕ више од две године од када су некадашње труднице, запослене у "Хендију" остале без примања, Привредни суд у Београду признао им је потраживања, али оне немају од кога да их наплате!

Додатни проблем је то што дуговање фирме за коју су некада радиле, како им је речено, застарева у априлу.

- Мени је фирма остала дужна 210.000 динара за трудничко боловање, од 1. маја 2018. до краја те године, али више нема ко да ми исплати новац - каже Марија Стојковић из Јагодине, мајка две близнакиње, која чека још једну девојчицу.

Она је паре добила од државе за породиљско, али дуг за осам месеци трудничког боловања до данас јој није измирен.

- Писала сам Министарству за рад, које ме је упутило на Министарство здравља и РФЗО.

Међутим, од њих сам добила одговор да због неуплаћених доприноса не могу да нас исплате.

Писала сам и Фонду солидарности, али они уплаћују само зараде и боловање до 30 дана, а трудничко боловање је дуже. Обратиле смо се и кабинету премијерке Ане Брнабић. Бојимо се да нико не може да нам пружи заштиту, јер ниједан закон не иде у корист трудница у нашем случају - наводи Марија.

НОВИ ЗАКОН

НОВИМ законом о здравственом осигурању, који би требало да буде усвојен до средине ове године, планирано је да труднице имају право на накнаду без обзира на то да ли су им уплаћени доприноси или нису. За некадашње труднице из "Хендија", међутим, овај пропис неће важити, јер не може да се примењује ретроактивно.

Фото приватна архива

Ланац продавница мобилних телефона и технике "Хенди" престао је да ради 31. маја 2018, када је око 900 људи остало без посла. Међу њима и 68 трудница и 30 породиља.

Уз ангажовање премијерке Брнабић, породиље су, уз велику муку, успеле да дођу до својих накнада, али су ондашње труднице остале ускраћене.

Тадашњи министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић им је у то време обећао да ће држава учинити све да помогне, а да је власник фирме, иначе бугарски држављанин, кооперативан и вољан да реши проблем.

То се, међутим, до данас није десило.

- Остало нам је само да тражимо преседан, као што су решили проблем са кредитима у швајцарцима - каже Марија Стојковић и истиче да бивше "Хендијеве" труднице имају проблем и да им се упише радни стаж.

- Неким колегиницама није уписан стаж за 2017. годину, а појединим и за претходне, зависно од града до града.

Проблем је и то што не поседујемо ништа од документације (уговор о раду, исплатне листиће итд.).

Све је то остало закључано у фирми, а колегинице које су радиле у књиговодству нису хтеле да дају шифру, па стечајни управник нема приступ рачунару са нашим подацима.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)