ДЕО КРИЗНОГ ШТАБА ЗА ПООШТРАВАЊЕ МЕРА: Др Јовановић о порасту броја заражених у нашој земљи

Новости онлине

23. 02. 2021. у 21:45

ДЕО КРИЗНОГ ШТАБА ЗА ПООШТРАВАЊЕ МЕРА: Др Јовановић о порасту броја заражених у нашој земљи

Фото: Танјуг

ВИРУСОЛОГ Тања Јовановић изјавила је данас да је медицински део Кризног штаба донео неке препоруке за пооштравање мера и истакла да је до повећања броја оболелих од корона вируса дошло због непоштовања мера.

- Не постоји одговорност ни на индивидуалном ни на колективном нивоу и све док се овако понашамо број оболелих ће расти - рекла је Јовановић.

Она је указала на значај масовне вакцинације и апеловала на грађане да поштују мере како би се успоставила контрола над епидемијом.

Према њеним речима, проблем прави дуготрајна циркулација вируса у популацији, јер вирус "жели да опстане у средини", а непоштовањем мера се повећава његова трансмисија.

Због тога се, како је навела, јављају нове мутације до акумулације мутације и промена неких особина вируса.

- Регистровали смо три претећа соја вируса, код нас је од тих претећих британски сој, он се променио у оној структури која омогућава вирусу да успешно инфицира ћелију, да успешно уђе у ћелију, размножи се и ослободи се из ње - рекла је Јовановић.

Како је објаснила, исход такве промене вируса је повећана количина у респираторним секретима који се излучују у спољашњу средину и због тога је трансмисија много већа.

Јовановић напомиње да није показано да мутирани вирус утиче на тежину клиничке слике, али да се лакше преноси и заразнији је.

Тања Јовановић/Фото: Принтскрин

Она је нагласила да тестови који се користе за дијагнозу инфекције и за вакцине нису показали да је смањена ефикасност вакцина које су регистроване у Србији.

- За ''Фајзерову'' вакцину је прилично добро документовано, за остале немамо комплетно обрађене податке, али имамо за ''Спутњик'' и за кинеску, које су код нас регистроване, да ефикасност није значајно смањена - рекла је Јовановић.

Јовановић је одбацила као нетачне тврдње да се антитела брзо губе и да трају од три до шест месеци и додала да се антитела у току инфекције синтетишу у два таласа.

- Ми ћемо годинама после прележане инфекције бити заштићени уколико је инфицирана имунокомпетентна особа - особа која може да створи имунолошки одговор - рекла је Јовановић.

Она је додала да је наука показала да је особа која је прележала корона вирус заштићена од инфекције истом варијантом вируса.

Међутим, како је навела, проблем може да настане ако се вирус толико промени да може поново да инфицира особу која је прележала инфекцију.

- То је слично као код вируса грипа, имамо сезонске епидемије и вероватно ће и коронавирусне инфекције бити актуелне и у зимском периоду, па ћемо имати сезонске епидемије коронавирусне инфекције - сматра Јовановић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)