ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Метеоролог открива шта нас чека у наредних месец дана - Иако "вуче на пролеће", не одлажите зимске јакне

Novosti online

20. 02. 2021. у 12:32

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Метеоролог открива шта нас чека у наредних месец дана - Иако вуче на пролеће, не одлажите зимске јакне

Фото: Н.Живановић

- ВУЧЕ на пролеће - каже метеролог Ђорђе Ђурић.

Према његовим речима, ледени талас, са температурама у дебелом минусу, који је коначно иза нас, представља (званични) крај зиме.

Многи су већ почели да се питају да ли је време да полако остављају зимску гардеробу у ормане или нас чека још један налет зиме.

Бојазан буде слике из Америке, на којима су приказане последице страшних зимских олуја које су се, неочекивано, спустиле све до Мексичког залива.

Имајући у виду да се и снег у прошлом леденом таласу спустио све до Атине, многи се питају да ли се тако нешто може десити и нама у другој половини фебруара и марту и да ли треба да сачекају с летњом гардеробом.

Вуче на пролеће

- Сутра нас чека пролазна киша, а онда, до краја месеца, нема зиме. Све вуче на пролеће и температуре ће бити више од просека за ово доба године за пет до чак десет степени. У просеку је између пет и девет степени у фебруару, а сада ћемо имати од 10 до 15 - каже Ђурић.

Он је обрадовао суграђане тврдњом да ће, локално додуше, температуре бити и више.

- Локално можемо очекивати и температуре од двадесет степени. Јутра ће, додуше, бити хладна и магловита, али ће дани бити топлији од просека.

Март, месец захлађења

Он ипак упозорава да нас крајем месеца највероватније чека захлађење.

- Снега не би требало да буде у равници, али има услова за ледену кишу. Једини изузетак је Неготинска крајина, која је пословично хладнија од остатка Србије.

Осврнуо се и на појаву снега у марту, како нам се десило прошле године.

- Са првим даном марта почиње климатско пролеће, али март је генерално месец изненађења. Некад у марту има више снега но у јануару. Прошле године је снег пао 20. марта.

Америка и Србија не могу да се пореде

Он се осврнуо на снажне олује које су погодиле САД.

- Америка је земља климатских и метеролошких екстрема. Тамо имате ужасно врела лета и ужасно хладне зиме, са доста снега.

Он је рекао да се Србија и Америка не могу поредити.

- Наша клима није толико екстремна. Зна да буде хладно и да буде снега, али су, барем, у задње време хладне зиме изузеци од правила. Последња права зима је била 2012. али смо снежне таласе имали и 2016 и 2017. Има мање снега него у време наших бака и дека.

Он је ипак рекао да је тешко бити 100 одсто сигуран шта ће заиста бити пошто је метеорологија непредивидива и прецизне температуре могу да се поуздано знају за три дана унапред.

- Сигуран сам за следећа три дана, а могу прилично добро да погодим шта ће бити до краја месеца. После тога је тешко рећи, али, као што сам рекао, март је непредивид иако је "пролетњи месец".

Званична прогноза РХМЗ за велике градове

Са Ђурићевом се слаже и прогноза Републичког хидрометеролошког завода од 16. 2 до 15. 3. 2021. године.

Температуре ће бити стабилне, без екстремних падова температуре, а пролазно захлађење, кратког даха, доћи ће крајем фебруара и почетком марта.

У Београду ће јутра бити хладна, али ће температура преко дана бити изнад просека. Киша, па чак и снег, могући су тек крајем овог месеца и почетком марта.

У Новом Саду је готово идентична ситуација. Јутра ће бити хладна, а преко дана Новосађане чекају високе температуре за ово доба године. Пролазно погоршање времена доћи ће крајем фебруара, али ће кратко трајати.

У Нишу ће температуре ићи и до 16 степени, мада ће јутарње температуре бити ниске, али не би требало да буде мразева. Пролазно захлађење ће доћи крајем фебруара и задржаће се пар дана марта.

У Крагујевцу температуре ће ићи до 14 степени. Као и остатак Србије, и Крагујевац чека захлађење крајем месеца.

Судећи по прогнозама, иако нам је пролеће на дохват руке и можемо да уживамо у лепим фебруарским данима, не остављајте зимске ствари барем до марта.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)