ШКОЛОВАЊЕ ДОСТУПНО СВИМА: Почела јавна расправа о Стратегији образовања

Љ.Б.

19. 02. 2021. у 14:00

Расправа о Предлогу стратегије развоја образовања и васпитања Србији за период од 2021. до 2030. године почела је јуче и трајаће до 10. марта.

ШКОЛОВАЊЕ ДОСТУПНО СВИМА: Почела јавна расправа о Стратегији образовања

Фото: М. Анђела

- Овај документ представља основу за системско унапређивање образовања и васпитања – саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Министар просвете  Бранко Ружић нагласио је да је стратешко  опредељење Владе и Министарства да обезбеди квалитетно и под једнаким условима свима доступно образовање и васпитање.

Предлогом стратегија предвиђено је, између осталог, повећање обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем,  предшколским припремним програмом,  основним и средњим образовањем и васпитањем, као и повећање стопе учешћа одраслих у образовању и обукама. Неки од стратешких циљева су и повећање постигнућа ученика  на завршном испиту, смањење осипања ученика из основног и средњег образовања и васпитања. Када је реч о високом образовању, неопходно је развити и ојачати системе за праћење и евалуацију високог образовања. Предвиђено је осавремењивање целокупног система високог образовања и високошколских установа. Овај ниво образовања, поред основних функција, као што су образовање и истраживања, требало би да обухвати и нове функције, попут трансфера технологија и иновација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)