ЕПИСКОП ЛАВРЕНТИЈЕ У ДОБРОМ СТАЊУ: Неопходно болничко праћење, упале су под контролом

Р. Драговић – В. Митрић

18. 02. 2021. у 08:01

ЕПИСКОП шабачки и администратор ваљевски Лаврентије, који је, јуче, примљен у Клинички центар Србије, због упалног процеса који му је ескалирао, осећа се добро и на путу је потпуног опоравка, али ће морати још неколико дана да буде болнички збринут, сазнају „Новости“ у Епрахији шабачкој СПЦ.

ЕПИСКОП ЛАВРЕНТИЈЕ У ДОБРОМ СТАЊУ: Неопходно болничко праћење, упале су под контролом

Фото: В. Митрић

Опште стање здравља нашег најстаријег архијереја и по годинама, 86, и по хиротонији 54, је добро. Пре неколико дана примио је ревакцину протов корона вируса. У време епидемије придржава се, у дословном смислу, свих наложених мера на којима инсистира и код свог свештенства и монаштва у обе епархије којима управља.

- Владика се радовао одласку на Изборни сабор СПЦ, пошто је руководио и избором предходног патријарха Иринеја, али су лекари оценили да је здравље прече - речено нам је у епархији СПЦ.

- Шалио се и говорио, како је прошли пут председавао Изборним Светим архијерејским сабором без накнаде, а да је сад ред да добије хонорар. Верује да ће избор српског патријарха проћи „како Бог заповеда“.

Уместо овог угледнног архијереја, седницом данашњег Изборног сабора председаваће епископ Василије Сремски, најстарији после њега по хиротонији. Владика сремски је, у Манастиру Крка, иначе, био ученик Богословије коме је српски језик и књижевност предавао владика Лаврентије. Сремски епископ је пре више од три деценије увео у трон владику Лаврентија кад је из Европе дошао на чело тадашње Епархије шабачко ваљевске, који ће касније, својом вољом, да подели што би ретко ко од архијеја учинио у том обиму и облику. Владика Лаврентије ће, како сазнајемо, право гласа уступити некоме од архијереја који имају право гласа.

Нови поглавар СПЦ ће бити четврти од када је владика шабачки постао архијереј. Једно време био је викарни епископ патријарха Германа. Остало је упамћено да је највише његовом залагању спречен избор новог патријарха, поред живот али болесног патријарха Павла, што су, нажалост, неки архијереји жарко желели.Био је велики пријатељ, саборац и пријатељ предходног српског патријарха Иринеја, од кога је био по годинама млађи, али по хиротонији старији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)