ГДЕ ЋЕМО ОВЕ ГОДИНЕ МОЋИ НА ЛЕТОВАЊЕ? Министарка открива како ће изгледати сертификати за путовања и докле се стигло у преговорима са Грчком

Novosti online

15. 02. 2021. у 19:41

И ДОК број заражених корона вирусом не јењава широм Европе, руку под руку са тим иде и вакцинација. Док се једни вакцинишу због здравља, другима је у фокусу питање: да ли ће ми вакцина дати прекопотребну дозволу да одем на летовање?

ГДЕ ЋЕМО ОВЕ ГОДИНЕ МОЋИ НА ЛЕТОВАЊЕ? Министарка открива како ће изгледати сертификати за путовања и докле се стигло у преговорима са Грчком

Фото: ЕПА

Докле се стигло са преговорима са Грчком? Да ли ће ова "Мека" за српске туристе отворити своја врата свима који су се вакцинисали. О томе је данас говорила министрака туризма Татјана Матић.

Сертификат, не ковид пасош

- У току су преговори с Грцима. У дневној смо комуникацији са министарствима у овој земљи, радимо интензивно на томе. Суштина је да је Европска унија издала документ у којем се одобрава сертификат у здравствене сврхе, али може бити искоришћен и за туристичке сврхе. Ми испуњавамо све услове који су неопходни за издавање тог сертификата - навела је министарка гостујући на тв Прва.

Она је објаснила да тај документ неће бити јединствен за улазак у све земље, већ ће свака земља склапати билатералне споразуме са појединачним државама.

- Нама је најважније да имамо признање сертификата у земљама где наши људи највише путују - каже Матићева.

Шта ако нисте вакцинисани?

Она је рекла да ће постојати решење и за оне који се нису вакцинисали - не желе то да учине или нису стигли на ред.

- Они ће радити ПЦР тестове или брзе антигенске тестове на границама - казала је министарка додајући да је то ипак својеврсни ризик, јер ако неко буде радио брзи тест на граници, може бити враћен, а самим тим и цела породица.

Фото: Д. Миловановић

А да ли ћемо на летовање у Грчку? Представници извршне власти врло оптимистично гледају на то.

Наша министарка туризма сматра да би до јуна могло бити вакцинисано и 50 или 60 одсто људи па сматра да за летњу сезону и те како има наде. Сличног је оптимизма и премијер Грчке Кирјакос Мицотакис.

У интервјуу за Скај ТВ, Мицотакис је изразио оптимизам поводом летње туристичке сезоне у Грчкој, уз веру да ће се поправити односи са суседном Турском, пренела је агенција АНА.

- За два месеца, бићемо близу краја ове авантуре, а почетком маја ствари ће бити потпуно другачије и много оптимистичније - оценио је Мицотакис.

Хоћемо ли у друге земље?

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА) Александар Сеничић наводи да има најава из Турске да за улазак у ту земљу неће бити потребан никакав додатни услов, као што је било и прошле године. Из Египта, такође, најављују да неће мењати услове и да ће и даље бити довољан ПЦР тест, док још није познат став Египта када је реч о вакцинама.

- Што се тиче осталих земаља, Црна Гора је најавила да ове године, за разлику од лане, неће затварати границу. Очекујемо да ће се несметано путовати и у Босну и Херцеговину, Албанију па и Бугарску - каже Сеничић.

Као тренутно најпроблематичније дестинације када је реч о условима путовања, наводи Италију, Шпанију и Португалију. Истиче да је, како ствари сада стоје, сасвим извесно да са њима нећемо моћи да направимо договоре какви се очекују са већ споменутим другим земљама.

Разлог за то јесте чињеница да је у њима најављен "локдаун" до маја, што знатно отежава и одлаже договарање са њима.

Управо о одласку у Шпанију још једну земљу омиљену међу нашим туристима говорила је данас и министарка Матић.

- Чим се ситуација стабилизује, ми ћемо почети конкретно да гооримо о одласку наших туриста у Шпанију. Треба да разумемо да се земље плаше, здравствени системи су пренапрегнути. Неће бити проблема ни са једном земљом ако се ситуација буде добо развијала - навела је она.

Фото:

И лекари су оптимисти

Професорка др Тања Јовановић рекла је раније да је нормалан живот на дохват руке и да ћемо овог лета моћи да одемо на заслужени одмор!

Како је у свом интервју за дневни лист "Политика" рекла, ако се вакцинација настави овим темпом, уз придржавање добро познатих епидемиолошких мера, то ће довести до знатног пада новооболелих.

Ипак, за то постоји један важан предуслов - колективни имунитет.

Иако се много спекулисало колики проценат становништва мора имати имунитет, 60, 85% или више, доктора Јовановић каже да је за то потребно око 70% становништва, било вакцинисаних било оних који су болест прележали.

Она лично сматра да би било идеално да тај проценат буде и већи и да се то постигне имунизацијом.

Иако је додала да се корона показала као непредвидива, она тврди да ће ситуација овог лета бити много мирнија и да ћемо моћи да планирамо годишње одморе.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)