МОЖЕМО МНОГО ДА НАУЧИМО ОД СРБИЈЕ: Одлазећи амбасандор Холандије има само речи хвале за процес вакцинације у нашој земљи

Танјуг

13. 02. 2021. у 15:52

ОДЛАЗЕЋИ амбасадор Холандије у Србији Хилес Бесхор Плух каже да се процес евроинтеграције наше земље може убрзати, али да то зависи и од Србије и од ЕУ, а када је у питању вакцинација становништва и дистрибуција вакцина, оцењује да је Србија делако испред Холандије и да би његова држава могла много да научи од Србије.

МОЖЕМО МНОГО ДА НАУЧИМО ОД СРБИЈЕ: Одлазећи амбасандор Холандије има само речи хвале за процес вакцинације у нашој земљи

Вакцинација на Сајму

- Србија је део европске породице и треба да буде део Европске уније. Да би се то десило потребно је неколико реформи, али ми је драго да је нова влада започела са реформама. Наравно, треба да сачекамо да бисмо видели да ли ће се оне заиста и усвојити и примењивати, али надам се да хоће - рекао је амбасадор додајући да му је веома жао што напушта земљу "у тренутку када све почиње да се креће.

Амбасадор је оценио да нова методологија начина на који ЕУ преговара доноси неке нејасноће и да Брисел треба да буде јаснији око тога, а да је задатак Србије реформисање друштва у широком спектру области.

- Ту су владавина права, али и конкуренција на тржишту, трговина, људска права, социјална питања, животна средина, спољна политика… - рекао је Бесхор Плух и истакао да је за Холандију најзначајнија владавина права.

Упитан шта је научила Србија, а шта Европа из пандемијске кризе, амбасадор је приметио да су се многе земље на свој начин носиле са кризом и да су сви првенствено бринули о свом становништву, па тек онда о другима, као и да су постојале разлике у мерама, путним рестрикцијама, дистрибуцији вакцине, те је оценио да "наредног пута морамо боље да радимо заједно".

- Можемо да научимо доста из начина на који се ваша влада носила са здравственом кризом - оценио је амбасадор.

Поредећи начине на који су се Холандија и Србија бориле с пандемијом, амбасадор је подсетио да су у нашој земљи првобитно на снази биле стриктне мере и полицијски час, док је Холандија имала тада врло отворен и слободан приступ, без оштрих мера, а да је сада у Србији све релативно отворено, а у Холандији на снази полицијски час.

- У овом тренутку сте далеко испред нас када је у питању вакцинација становништва и дистрибуција вакцина. То би могло да се промени, али у овом тренутку мислим да можемо доста да научимо од вас. Свако би могао понешто да научи од другог и баш зато мислим да је неопходно да сарађујемо - поручио је он.

Упитан шта су били приоритети НАТО контакт амбасаде у смислу промоције сарадње НАТО и Србије, амбасадор је оценио да је сарадња Србије и НАТО јака и добра, али да је проблем велики раскорак у квалитету сарадње и тога како је јавност перципира.

Како је истакао, једна од улога НАТО контакт амбасаде да то премости, да увери јавност да постоји добра сарадња, објасни зашто је она добра и шта она подразумева.

- Та врста јавне дипломатије је највећи приоритет, али и изазов. Велики изазов је била и корона криза зато што ова врста јавне дипломатије значи да морате да изађете и допрете до људи. Волели бисмо да смо више разговарали о томе са људима широм Србије - рекао је амбасадор.

Он је додао да се нада да ће људи из амбасаде Бугарске, као наследника Амбасаде Холандије на позицији НАТО контакт амбасаде у Србији, моћи да обиђу земљу и допру до шире јавности када прође ова криза.

Амбасадор је нагласио и да Холандија поштује војну неутралност Србије, али да је срећа што неутралност у овом случају не подразумева изолацију и што Србија учествује у разним врстама међународно координисаних активности и пројеката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)