КОВИД-ПАСОШИ НА МАЛА ВРАТА: И поред недоумица, неке земље ЕУ се одлучују за увођење сертификата за имунизацију од короне

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

08. 02. 2021. у 22:35

КОВИД-пасоши би могли да постану реалност у ЕУ, и поред тога што о томе тренутно нема консензуса у Бриселу, а свему се противе и у СЗО. Прве земље већ су почеле експерименталну примену овог правила. На европском тлу, то је премијерно урадио Исланд. Иако ова земља није чланица ЕУ, јесте шенгенског простора, а за њима су већ са сличним идејама кренула Шведска и Данска.

КОВИД-ПАСОШИ НА МАЛА ВРАТА: И поред недоумица, неке земље ЕУ се одлучују за увођење сертификата за имунизацију од короне

Фото АП

На Исланду су увели електронски сертификат који служи да би се олакшала путовања и преласци граница. Шведска је најавила да ће сличан ковид-пасош да уведе у јуну, а Данска за три-четири месеца. У овим земљама, осим за путовања, легитимација би могла да служи и за присуствовање спортским и културним манифестацијама. У Данској, и за одлазак у ресторане.

Циљ оваквог документа је, како истичу власти земаља у којима полако ступа на снагу, да се друштво што пре врати у пређашње стање и поврати живот пре пандемије.

У ЕУ влада подељеност по овом питању. Према досада исказаном расположењу, 11 земаља чланица су већ на путу да уведу ковид-пасоше, а седам има намеру да то учини. Грчка је за, због туризма. Италија и Велика Британија су неодлучне, Белгијанци сматрају да је полемика преурањена. У Француској и Немачкој се тренутно води велика дебата у друштву, из здравстеног, али и политичког, етичког и техничког угла.

Нека питања заиста остављају дилему. Шта радити с особама које због алергије или неких других здравствених разлога не могу да приме вакцину? Било би то крајње некоректно и према онима који желе да се вакцинишу, али још не могу да стигну на ред, због недостатка цепива. Ту је и тајност здравствених података до којих би на овај начин лако могли да дођу интернет-гиганти.

Има и низ других недоумица. Да ли ће, на пример, важити руске и кинеске вакцине, које тренутно не могу ни да се нађу у ЕУ, са изузетком Мађарске? Или, хоће ли исти третман имати све "западне" вакцине, зависно од тога колику ефикасност имају у односу на нове сојеве? И ко ће утврдити тачност ефикасности?

Ипак, реалност је таква да грађани, бринући за безбедност све више нагињу овој могућности. У Француској би тако 52 одсто увело ковид-пасоше за коришћење градског саобраћаја, 50 одсто за одлазак на посао, а 45 одсто за улазак у продавницу.

Од земаља ван ЕУ, поседовање вакцинацијског пасоша је неопходно за улазак на Сејшеле још од средине јануара. Прелажење границе је дозвољено само онима који су примили другу дозу најмање две недеље пре доласка. И Израел је већ напредовао у увођењу ковид-сертификата. Добиће га сви седам дана после примања друге дозе. Власницима овог документа биће омогућено да избегну карантин после контакта са зараженом особом или да уђу у "црвену зону" где је проценат инфицираних висок, али и да присуствују спортским и културним окупљањима, иду у ресторан, тржне центре, хотеле...

ПРЕГОВОРИ СА ИЗРАЕЛОМ

САЈТ француског радија Франс енфо пренео је да Израел већ преговара са Грчком о увођењу сертификата о вакцинацији између две земље, што би омогућило путницима у оба правца да буду ослобођени карантина. Исти сајт најводи да Израел у том смислу разговара и са Румунијом, Србијом, Кипром и Сејшелима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)