АУСТРИЈСКИ МЕДИЈ ХВАЛИ СРБЈУ ЗБОГ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Све је отворено и пуно љубави према животу

В.Н.

06. 02. 2021. у 20:54

АУСТРИЈСКИ МЕДИЈ ХВАЛИ СРБЈУ ЗБОГ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Све је отворено и пуно љубави према животу

Фото: Принтскрин

- ИАКО сви у Аустрији жуде за завршетком трећег закључавања, Србија иде сасвим другим путем. Све је отворено, има пуно вакцина и бројеви нису ништа лошији од наших - пише портал Krone.tv чија екипа је боравила у Београду.

Текст о Србији објављен на аустријском порталу преносимо у целости:

- Кнез Михаилова, главна улица у пешачкој зони око ручка. Много је активности. Људи се шетају и упијају зимско сунце у уличним кафићима. Испред продавница се стварају редови, поштује се минимална удаљеност (1,5 метар) и маске се носе. Дозвољене су све врсте - укључујући штитнике за лице у ресторанима. Док је број инфекција у првом таласу короне био већи него у Аустрији, ситуација се смирила у наредним месецима.

Земља добро напредује са "меким закључавањем". То значи да је све отворено, само не толико дуго. Продавнице, ресторани, школе, фризери, биоскопи, позорисшта, фитнес студији и бање - све ради! Тренутно се продавнице и биоскопи морају затворити у 17 сати, ресторани, барови и клубови могу бити отворени до 20 сати.

"Равнотежа је најважнија ствар у нашој борби против Короне"

Пут којим се градоначелник метрополе од 1,3 милиона људи с правом поноси. Krone.tv посетио је Зорана Радојичића у градској кући.

- Београд је познат по ноћном животу, забавама, лепим дружењима у ресторанима и клубовима - објашњава градски шеф. То је био велики изазов током Короне, због чега су уложени напори заједно са становницима и инспекцијским властима и постигнути су тако добри резултати.

- Од почетка пандемије до данас, равнотежа је била најважнија ствар у нашој борби против Короне - рекао је Радојичић - непрестано смо покушавали да одржимо равнотежу између строжих мера и ублажавања - и да пронађемо прави тренутак за праве одлуке.

Београд је мере заснивао на међународним моделима - Без обзира да ли Кина, Америка или Русија: Свуда смо стекли и користили искуство, нисмо преферирали ниједну руту. Тако је Београд нашао свој пут. Наравно, признаје Радојичић, и Београд је имао проблема.

- Али ако се осврнемо на целу кризу, Београђани су показали да су веома одговорни.

"Надам се да ћемо ускоро моћи поново да радимо као и раније"

У Господар-Јевремовој, недалеко од центра за куповину, налази се Јованин кафић. Она је такође контакт особа за бројне редовне госте.

- Ово место имамо већ четири године. Пре тога, имали смо исти концепт - кафић и продавница плоча у једном - на другој локацији. Сада то покушавамо да наставимо овде. То није тако лако, јер се током кризе смањио број гостију, постоји више безбедносних захтева, а радно време је скраћено. Али до сада смо успели да преживимо - каже она поносно.

- Пре Короне имали смо планове за ширење, желели смо да оснујемо издавачку кућу и поставимо другу локацију. Сада се надамо да ћемо ускоро моћи поново да радимо као и пре ове ситуације.

Њени пријатељи и стални радници су јој важни - Желим да их задржим све и да се држимо заједно, створим неку врсту уточисшта у којем се људи могу опустити и не разговараји о Ковиду, већ о потпуно другим стварима.

У Беогарду Европљани раде од куће у кафићу

Јованина мисија је да сачува ово мало место за све. - Моји гости се увек могу вратити овде. Овде се сви понашамо као да живимо сасвим нормалан живот. Многи људи долазе у Београд, одавде могу да раде онлајн. Кућна канцеларија у кафићу. Они цене опуштену атмосферу овде у Србији у поређењу са другим европским земљама, каже власница необичног места.

"Ми смо земља са једном од најнижих стопа смртности"

Ово је такође важно министру здравља. Због тога му је тешко да разуме критике лекара да Србија није довољно строга према мерама Ковида.

- Мој одговор на отворено писмо лекара је мој посао. И наравно наши резултати. Што се тиче обухвата вакцинацијом, Србија је на другом месту у Европи, одмах иза Велике Британије са највише вакцинација, и на седмом месту у свету. Такође смо земља са једном од најнижих стопа смртности - каже Златибор Лончар за Krone.tv.

- Тренутно сте у Београду, видите, овде ништа није затворено, ресторани, продавнице, кафићи, све је отворено. У другим земљама не можете ни изаћи ни прошетати. Просудите сами.

Србија је такође добила пуно међународних похвала за своју стратегију вакцинације. Рано се опскрбила вакцинама из свих земаља, чак и из Кине и Русије.

- Покушајте да пронађете земљу у којој су три различите вакцине доступне становништву - рекао је Лончар - И са системом у који се људи могу пријавити и не морају да чекају у реду или чекају дуго.

На питање "Да ли би саветовао и Аустрију да пређе на руске или кинеске вакцине", Лончар је дао дипломатски одговор: Ми смо мала земља. Аустрија је на много начина јача. Једноставно смо покушали да добијемо вакцину из неколико извора и на тај начин да заштитимо здравље људи и спасимо људске животе што је више могуће. Сигуран сам да су други покушали да добију што више количина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)