СЕИЗМОЛОГ ОТКРИВА: Прети ли Крагујевцу јачи земљотрес? Грађани забринути због Петриње

Новости онлајн

25. 01. 2021. у 13:05

СЕИЗМОЛОГ ОТКРИВА: Прети ли Крагујевцу јачи земљотрес? Грађани забринути због Петриње

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

КРАГУЈЕВАЦ је данас у 11.51 погодио земљотрес магнитуде 3.3 јединица Рихтерове скале. Како је на свом сајту објавио Сеизмолошки завод Србије, интезитет у епицентру процењен је на В степена Меркалијеве скале, а земљотреси оваквог интезитета могу изазвати врло мала оштећења на објектима у епицентралној области.

Сеизмолог Славица Радовановић каже да је простор у којем се овај земљотрес десио био сеизмички активан, а да се ту, иначе, дешавају овакви удари.

- Сада је таква ситуација да су сви узнемирени због Петриње, иначе, не би се ни приметио. То је земљотрес магнитуде 3,3, таквих и јачих је било и прошле године у Србији. Простор у којем се десио је такав, да се у њему такви земљотреси дешавају - објашњава Славица Радовановић, иначе бивша директорка Сеизмолошког завода Србије.

На питање да ли може да дође до јачег подрхтавања тла у Крагујевцу, она каже да тако краткорочне прогнозе не могу да се дају.

- Не може да се каже ни да ли има шансе за јачи удар, или нема. Прогнозе краткорочне се не дају. Тај простор је био сеизмички активан, ништа није необично за тај простор, магнитуда је мала, видећемо шта ће се дешавати, треба да се прати - казала је она.

Фото: Сеизмо.гов.рс

Мештани кажу да се земљотрес осетио добро, али да није дуго трајао.

- Изненађење, кратко је било, није јак, али померио ме је са кревета - један је од коментара Крагујевчана.

- Као експлозија у дубини се чуло, био на тераси, за секунду прошао талас - навео је други.

- Осетило се јако али није трајало дуго - без штете - написао је још један Крагујевчанин.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)