ОВАКО ЈЕ ПРЕДРАГ МАРИЋ ГОВОРИО О СВОМ ПОСЛУ: "Када будем отишао одавде, нећу отићи као огорчен човек"

Новости онлајн

25. 01. 2021. у 09:28

ОВАКО ЈЕ ПРЕДРАГ МАРИЋ ГОВОРИО О СВОМ ПОСЛУ: Када будем отишао одавде, нећу отићи као огорчен човек

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/РТВ

ПРЕДРАГ Марић, дугогодишњи начелник Сектора за ванредне ситуацихе МУП-а, изгубио је ноћас битку са корона вирусом. Са њим су изгубиле и ванредне ситуације, чије је проблеме решавао 30 година.

Пре тачно годину дана, Марић је о свом послу рекао: "Задовољан сам. Моја кофа задовољства је пуна и када будем отишао одавде, сигурно је да нећу отићи као огорчен човек".

Био је први ватрогасац, неко коме се веровало. Увек отворен за сарадњу са медијима. Аутор је четири књиге, био је предавач на Полицијској академији. Колеге кажу да је увек био умерен и смирен.

- Тежак је посао, док год бринете о људским животима, тежак је. Оваква у свету, каква данас постоји, релативно је млада наша служба. Средином 2012. се десио тај одвојени део службе. Тежак је посао али свако ко ради у сектору зна да помагати људима и бити ту када је невоља јесте у основи хумано. Људи у сектору су заљубљеници у посао. На прстима две руке могу да набројим људе који су напустили службу, људи који уђу у ванредне ситуације, углавном воле свој посао - причао је Марић пре 6 година, непосредно након поплава у Обреновцу.

Као једну од најтежих интервенција, поред поплава у Обреновцу, навео је пожар у Фитофармацији 2007. године:

- Била је заиста ризична интервенција. Било је више шумских пожара..Било је поплава, свега је. Србија је земља која има тих ризика.

Дуго се борио за то да се оснује Сектор за ванредне ситуације у оквиру МУП-а. Говорио је да се у Сектор сваке године треба улагати.

- Ванредне ситуације су нешто што ће обележити не само Србију него све земље у региону - говорио је Марић.

О поплавама у Обреновцу казао је да се никада тако нешто није десило. Да никада толико дуго циклон није био изнад Србије, никада данима киша није падала без престанка.

- Ништа више не би требало да нас изненађује у годинама које нам долазе. То је чињеница. Могу да се воде расправе да ли су климатске промене наступиле, ја вам говорим оно што је живот. Потпуно сам убеђен да постоји реална опасност да се овакве ствари дешавају веома често - казао је он.

На питање да ли је било пропуста приликом интервенција у Обреновцу, казао је да јесте, и осврнуо се на људе који су одбијали да се евакуишу. Ту се, како је рекао изгубило доста времена.

- Цео штаб се у том случају ставља у финкцију реализације и евакуације. Ова ситуација је показала, са друге стране, још нешто. Било је упозорења и наредби за евакуцацију. Врло често су људи одбијали да се евакуишу. Ја корене видим у томе што се деца у школама не уче безбедносној структури. То је у природи нашег човека да има неповрење. А ради се о сатима који су драгоцени. Доста се времена изгубило у убеђивању. А онда када дође вода на врата, сви желе да се евакуишу. Није ово само случај у Србији. Било је места где су људи реаговали на најбољи могући начин.

- Ово је била катаклизма светских размера. Пропуста је било. Увек овакве ситуације избаце на површину оно што је добро и што није. Имали смо пуно људи који су се јако брзо снашли, неки који нису. Треба неке ствари да се измене за ствари које долазе а долазиће веома често - рекао је тада Марић који је говорио да нас природа и све што се дешава са климатским променама тера да помажемо људима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)