НАЈБОЉИ МЕТОД ЗА ПРЕГЛЕД СРЦА: Др Анастазија Стојшић Милосављевић о дијагностици која се ради само на Институту у Сремској Каменици

И. Ковачић

23. 01. 2021. у 16:21

НАЈБОЉИ МЕТОД ЗА ПРЕГЛЕД СРЦА: Др Анастазија Стојшић Милосављевић о дијагностици која се ради само на Институту у Сремској Каменици

Фото: приватна архива

У КАКВОМ стању је срце након инфаркта и како би га требало лечити најбоље може да покаже контрастна ехокардиографија. Ова дијагностичка метода у Србији ради се само на Институту за кардиоваскуларне болести Војводине.

У интервјуу за "Новости" др Анастазија Стојшић Милосављевић из Института за крадиоваскуларне болести Војводине, каже да се контрастна ехокардиографија у њиховој установи примењује већ три године и да је за пацијенте са упутом бесплатна:

- Ова метода може да укаже не само на поремећај грађе, већ и на функционалне промене у мишићу срца, ако се анализира његова прокрвљеност. Може да се комбинује и са провокационим тестовима, који се примењују скоро код свих кардиоваскуларних болести, посебно исхемијске болести срца, што је најраспрострањенија патологија и код нас.

Како се изводи контрастна ехокардиографија?

- Процедура употребе контрастне ехокардиографије подсећа на давање интравенске инјекције. Даје се по један милилитар контраста у периферну вену подлактице. Након тога, тумаче се слике на екрану ехокардиографског уређаја. Основни предуслов за ову методу је да постоји обучен кадар, контрастно средство и да нам је на располагању ехо апарат који може да се подеси на програм погодан за ову врсту снимања. Битно је и да контрастно средство садржи гасинкапсулиране микромехуриће, који убризгани у периферну вену пролазе плућну баријеру, јер се контраст, након што се појави у десним, појави и у левим срчаним шупљинама, што је од суштинског значаја. Тако се "оцртавају" промене и у левој комори и левој преткомори, па и аорти и артеријама.

Да ли је ова метода само дијагностичка или је и интервентна?

- Она је неинвазивно-дијагностичка и може да претходи другим инвазивним методама, или каснијим интервенцијама. Наиме, са употребом контраста са микромехурићима много се боље виде срчане шупљине, постојеће урођене или стечене неправилности. Прво су за контрастни ехо индиковане оне особе код којих је ехо слика била "лоша". Данас се контраст може користити код свих болесника, посебно, ако је ехо слика нејасна, те се жели допунити преглед.

За која обољења или стања се најчешће користи контрастна ехокардиографија?

- Ехокардиографски преглед се иначе препоручује код свих кардиолошких болесника, али и превентивно код здравих или оних који имају факторе ризика за срчане болести, не само за дијагностику, него и за праћење ефекта терапије или асистирање при некој интервенцији на срцу. Дакле, ова метода се може користити код свих особа, стања и болести срца.

ПРИВАТНИЦИ

Да ли вам је познато да ли се контрастна ехокардиографија ради код приватних лекара?

- Да. Неки од лекара који су код нас прошли обуку, примењују данас ову дијагностику у својим ординацијама.

Значи, није само за најтеже болеснике?

- Дешава се да се најтеже тумаче управо они делови срца који су најболеснији. Након инфаркта често постоје анеуризме срца, односно проширења, где постоји могућност формирања крвног угрушка, који се без контраста тешко уочава и то су нам и најчешће индикације за примену контрастне ехокардиографије. Од добијених резултата зависи и даља терапија или следећа дијагностичка метода која није увек инвазивна, али ни безопасна, јер је често повезана са зрачењем.

Због чега је ова метода посебна?

- Кардиоваскуларне болести представљају водећи узрок разболевања и смрти у свету и код нас. Зато нам је ова метода посебна, јер је практична и нешкодљива, а доступна и неинвазивна и пружа много информација о срцу. Свима је јасно да болест можемо лечити ако знамо дијагнозу, а дијагнозу постављамо ако су слике о срцу јасне. У рутинском раду за контрастом посежемо најчешће ако постоји сумња на угрушке у срцу, ако постоји потреба за детаљним прегледом врха леве коморе, која се често тешко приказује на обичном ехо апарату и онда када треба прецизно проценити снагу и волумен леве коморе. Такође, можемо да урадимо и прецизну процену поремећене покретљивости дела или целог зида леве коморе, што је знак инфаркта или слабе прокрвљености. Ову методу користимо и у интензивној јединици код најтежих болесника, а олакшава нам и доплер прегледе, када процењујемо болести залистака.

Има ли контраиндикација за примену ове методе?

- На светском тржишту постоје само три врсте комерцијалних контраста безбедних за употребу који су добили одобрења америчке и европске агенције за лекове. Ми користимо једно од та три. Овакво контрастно средство за разлику од раније познатих, практично нема контраиндикацију. Алергија на састојке контраста једина је контраиндикација за примену ове методе, а код трудница, дојиља и млађе деце се не препоручује употреба. Избегавамо давање код компликованих урођених срчаних мана или ако неко има повишену температуру. Данас већ имамо искуство са стотинама пацијената.

Колико је скупа контрастна ехокардиографија?

- Појам скупо је релативан. Док смо здрави и док нас ситуација не натера, не размишљамо о томе шта је скупо. Здрави људи подразумевају здравље. Сада, у овој пандемији учимо сви да је превенција најбитнија и да се опет подсетимо не само у инфективним болестима за које важи дистанца и ношење маски, него да је превенција битна и за масовне незаразне болести као што су и кардиоваскуларне болести. Сваки напор или динар уложен у што ранијој фази болести или потрошен на превенцију и дијагностику пре развијене фазе болести је добро уложено средство, можда и најбоље уложено у наше лично здравље, али и цео систем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)