ПОЧЕЛА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Размишља се о мерама, али и новом соју вируса корона

Новости онлајн

22. 01. 2021. у 13:47

ПОЧЕЛА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Размишља се о мерама, али и новом соју вируса корона

Фото: Танјуг

НАКОН свега четири дана од претходне, за данас у 13 сати заказана је нова седница Кризног штаба.

Она је почела у Палати Србија, а главна тема састанка биће вакцинација, али се очекује и наставак "борбе" медицинског и немедицинског дела штаба.

И док су лекари изричити да све епидемиолошке мере морају остати на снази, економски део овог тела нада се да би већ након данашњег заседања могло доћи до попуштања.

Иако су бројке у паду, а све већи број грађана се вакцинише из дана у дан, стручњаци наглашавају да се наша земља и даље налази у нестабилној епидемиолошкој ситуацији, болнице су и даље пуне, прети нам и нови сој вируса који се брже шири, и свако опуштање грађана у тој ситуацији могло би поново да нас доведе у неповољан положај.

- Нови сој корона вируса може да погорша ствари утолико што је заразнији, немамо података да је опаснији, али је тачно да се брже шири - рекао је синоћ др Срђа Јанковић.

На седници која је одржана у уторак преовладали су аргументи лекара, и Кризни штаб је Влади Србије предложио да све мере наставе да важе бар до краја јануара. Како је тада рекао епидемиолог др Предраг Кон, главна тема наредних састанака неће бити релаксирање мера, већ масовна вакцинација која је почела пре неколико дана.

- Ми се налазимо у некој силазној путањи када је реч о бројкама новозаражених, то је све ниже и ниже. Међутим, ако се појаве сојеви са Запада, тешко је веровати да ће другачије бити него код њих. Зато ће заштита од новог соја зависити од брзине имунизације - рекао је недавно др Кон.

А имунизација у нашој земљи за сада протиче добро. Како је синоћ гостујући на "РТС-у", истакао министар здравља Златибор Лончар, Србија је по броју вакцинација убедљиво прва у региону и међу водећим земљама у Европи.

- Задовољни смо одзивом и функционисањем система. Из минута у минут све више грађана се пријављује - рекао је он. И управо ће ова чињеница бити један од кључних аргумената економског дела штаба, да би мере требало релаксирати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)