"СКИНУТО" 65.000 БЕСПЛАТНИХ УЏБЕНИКА: Најтраженија математика и информатика

Б.Б.

19. 01. 2021. у 13:10

СКИНУТО 65.000  БЕСПЛАТНИХ УЏБЕНИКА: Најтраженија математика и информатика

Фото Н. Живановић

ОД постављања првих примерака он лајн бесплатних уџбеника Фонадације "Алек Кавчић", у претходних шест дана 100.000 јединствених посетилаца прегледало је сајт бесплатнабиблиотека.цом. Укупно је "скинуто" 6,5 терабајта материјала, односно 65.000 уџбеника. За основце, највеће интересовање показано је за информатику, математику и српски за седми разред, као и читанку за трећи.

- По садашњим малопродајним ценама уџбеника иностраних издавачких кућа укупна вредност до сада "скинутих" књига је 600.000 евра. - рекао је проф. Александар Кавичић, оснивач Фондације "Алек Кавчић". - Надамо се да је време када су родитељи два ђака издвајали и половину просечне плате само за уџбеничке комплете прошлост.

На сајт besplatnabiblioteka.com највише се приступало из Србије, Немачке, Америке, Босне и Херцеговине као и Црне Горе, док су се уџбеници највише "скидали" из Србије, Шведске, Немачке и Босне и Херцеговине.

Како нам је речено у Фондацији "Алек Кавчић", у току су преговори са неким штампаријама о штампању издања у боји, по цени од два динара по страни. То би значило да би књига из енглеског језика од сто страна, коштала 200 динара, а цена у књижари је 1.100 динара.

Такође, постоји могућност да се уџбеници појаве и у скриптарницама у црно-белој штампи.
Фондација професора Кавчића склопила је уговор са Заводом за издавање уџбеника, којим је фондација купила по 1.000 примерака одређених уџбеника за трећи, четврти, седми и осми разред. Тренутно су за ђаке трећег разреда доступне књиге за српски језик, математику, природу и друштво и енглески, а за седми српски, математика, техника и технологија и енглески. Професор Кавчић је најавио да је у плану "издавање" 70 уџбеника за основце.

Ово је, иначе, прва школска година са новим књигама за трећи и седми разред, пошто се учи по реформисаним програмима, које важе годину дана, па ће се ове године поново бирати. Од септембра ће и четвртаци и осмаци радити по новим програмима, па не могу учити из старих књига.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)