ДР ЂЕРЛЕК О ВАКЦИНАЦИЈИ: Чекамо одобрење кинеског лека, до сада имунизовано 22.000 људи

Новости онлине

17. 01. 2021. у 09:07

ДР ЂЕРЛЕК О ВАКЦИНАЦИЈИ: Чекамо одобрење кинеског лека, до сада имунизовано 22.000 људи

Фото: Танјуг/Раде Прелић

МИРСАД Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља рекао је да је досад вакцинација против корона вируса обављена у 10 градова Србије и да је све протекло без икаквих проблема.

Како је навео, од 24. децембра 2020. године, закључно са јучерашњим датумом, вакцинисано је 22.000 људи у нашој земљи.

- Интересовање за вакцинисање је веће него што смо очекивали. Преко сајта е-управе пријавило се око 280.000 грађана који су заинтересовани за имунизацију - навео је Ђерлек.

Он је коментарисао долазак кинеске вакцине "Синофарм" у Србију, односно чак милион доза које су јуче допремљене из Кине.

- Сада чекамо одобрење те вакцине од стране Агенције за лекове и медицинска средства. Проширићемо и популационе категорије, просветари и новинари сада су у приоритетној групи. Иначе, ми смо једина земља у Европи која има три вакцине најмоћнијих произвођача. Кинеска је заиста квалитетна, испитивана на великом броју људи, то је такозвана једнодозна од 0.5 милилитара, и у њој се налази умртвљени корона вирус. Узима се у две дозе, у року од две до 4 недеље - објаснио је секретар.

Како је додао, нежељени ефекти, односно нус појаве су главобоља, црвенило и бол на убодном месту.

- Ако Агенција да дозволу за вакцину, значи да је она безбедна, у шта ја не сумњам. Људи се питају коју вакцину треба примити. Треба примити ону која је прошла контролу - истакао је Ђерлек.

Како је рекао, кинеску могу да приме сви грађани старији од 18 година.

Ђерлек је поручио да је циљ да се наредних дана широм Србије отвори више од 300 пунктова на којима ће се вршити имунизација.

- На пунктовима ће бити од 3 па до 10 вакциналних екипа, а идеја је да вакцинишемо од 50 до 100 људи у току сат времена, као и да се тај број од 22.000 повећа за 4 до 5 пута у наредним данима - казао је секретар у Министарству здравља.

Посетимо, он је пре недељу дана примио руску Спутњик В вакцину, а како је навео, осећа се одлично.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)