ДР КОН СЕ ОГЛАСИО ПОВОДОМ ПРЕМИНУЛИХ КОЛЕГА: Кризни штаб има податке о томе како је дошло до заражавања лекара

Novosti online

12. 01. 2021. у 14:48

ДР КОН СЕ ОГЛАСИО ПОВОДОМ ПРЕМИНУЛИХ КОЛЕГА: Кризни штаб има податке о томе како је дошло до заражавања лекара

Фото: Танјуг

ЧЛАН Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон прокоментарисао је податке по којима је од вируса корона до сада преминуло више од 70 лекара.

- Ми имамо нека сазнања, у оквиру неких клиника, да је до заражавања долазило углавном изван болница. То би требало они који руководе тим ковид болницама да врло јасно кажу. Имамо и једну уочену ситуацију, да је често долазило до заражавања на местима где се испијала кафа и тих кратких пауза - рекао је доктор Кон за један београдски портал.

Стручњак сматра да је непходно утврдити низ чињеница које треба да створе потпуну слику и увид, када је реч о смртности лекра у Србији усред пандемије вируса корона.

- После првог таласа сам то темељно пратио, па могу рећи и после другог, али тада није било неке велике разлике. Није било толико бројног умирања. Оно што се већ тада могло видети је да међу умрлима нису сви били ни радно активни. Свеједно, то је екстремно значајно утврдити колико је од њих заправо радило у црвеној зони. Постоји још једна ствар, сваком позитивном се ради такозвано епидемилоолошко испитивање -објаснио је Кон.

Он је навео да је дискутабилно поредити податке из Србије са подацима из региона и света, зато што је, како је рекао, велико питање колико ко објављује те податке.

Кон Констатује да је реч о важном и етички врло битном питању које треба анализирати како не би дошло до погоршања ситуације.

- Мора да се јасно каже да је то институционало обавеза оних који практично јесу на извору свих података. То није Кризни штаб. Кризни штаб налаже да се евентулно тако нешто испита. Оно што смо ми јуче на Кризном штабу сазнали, јер та тема је била на Дневном реду, а то је да Министрарство здравља прати те податке и да ће имати спремне одговоре, с тим што није речено тачно кад - закључио је Кон.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ceca

12.01.2021. 17:19

To najblaze receno nije tacno. Lekari u unutrasnjosti u istom danu rade sa Covid i ne Covid pacijentima..na ne Covid odeljenjima gde leze i pacijenti sa Coronom..i onda se svi medjusobno zarazavaju. I bez obzira na zastitu tu nema spasa.

Bokinjo

12.01.2021. 17:32

Ја лично мислим да наши лекари нису прошли обуку личне и групне заштите јер их нико није ни организовао. Затим вештачји организоване несташице заштитних средстава. Знам поуздано да су средњошкилке медицинске школе теране да раде праксу са пацијентима без обезбеђених заштитних средстава. Кад су одбиле биле су критиковане. Да ли неко краде зашттитна средства па их препродаје? Врло могуће знајући историју појединих медицинских радника.