"СИСТЕМ ЈЕ И ДАЉЕ ОПТЕРЕЋЕН" Др Стевановић о паду заражених - "Наш народ традиционачно избегава одлазак код лекара током празника"

Novosti online

12. 01. 2021. у 11:16

НАКОН састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима болница у ковид систему, јавности се обратио директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић наводећи да је у протеклим празничним данима у пријемно-тријажним центрима опао број прегледа, те да је то било за очекивати, јер се одлазак код лекара у Србији традиционално одлаже за после празника.

СИСТЕМ ЈЕ И ДАЉЕ ОПТЕРЕЋЕН Др Стевановић о паду заражених - Наш народ традиционачно избегава одлазак код лекара током празника

Фото: Танјуг

- Народ избегава одлазак код лекара, имали смо очекиван пад у броју прегледа у периоду од 31. до 8, 9. Долазили су само људи који су били врло болесни. Претходних два, три дана број оболелих је растао, али то су кумулативне цифре - рекао је Стефановић на конференцији за медије.

Даље је коментарисао оптерећење система наводећи да су интензивне неге веома оптерећене, те да податак о броју пацијената на респираторима који прелази 200, говори у прилог томе да је најмање још двапут толико оних пацијената којима ће механичка вентилација можда затребати.

Ипак, рекао је и да је један од закључака састанка да се ситуација коначно стабилизовала, те да је број оболелих у равнотежи са бројем пацијената који се отпуштају са лечења. Због тога ће део здравствених установа изаћи из ковид система, рекао је, истичући Институт за реуматологију и Институт за ортопедске болести на Бањици.

Извршена је процена, навео је, о повећању како је казао, трауматизма због услова за ходање, пешаке и саобраћај.

- Највероватније ће током викенда бити премештање пацијената и дезинфекција - рекао је Стевановић.

 - Што се тиче осталих болничких капацитета, наставља се даљи рад у истом обиму, даље чемо одлучивати да ли ће се смањивати или повећавати.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)