ВИРУС НЕ ЗНА ЗА БОЖИЋ И ПРАЗНИКЕ: Изгубили смо човека од 37. година, звала је његова жена и чекала добре вести

Новости онлине

07. 01. 2021. у 20:39

НЕ ЗНАЈУ за празнике ни који је датум. Не знају ни које је доба дана или ноћи. Знају само за константну борбу са вирусом и погледе пацијената који умиру и стисак руке оних које су спасили.

ВИРУС НЕ ЗНА ЗА БОЖИЋ И ПРАЗНИКЕ: Изгубили смо човека од 37. година, звала је његова жена и чекала добре вести

Фото: Принтскрин

Тако је било и за Божић у ВМЦ Карабурма.

- Вирус не познаје празнике нити овде пратимо који је празник. Некада не знамо ни који је дан па често питам и сам друге да ми одговоре на то питање. Откако је све ово почело, да не водим дневнике и немам календар, не бих знао ни који је дан. Сви дани и сви празници су исти - каже командант привремене војне ковид болнице "Карабурма" пуковник др Иво Удовичић.

Иста је и борба за дах сваког пацијента и тако већ месецима.

- Пацијент је свестан да се гуши и то је најтеже. Они су свесни свог стања и види се очај и то да хватају ваздух и да се боре и рукама и ногама за помоћ. Као дављеник под водом - каже Удовичић.

Истиче да су последњи тренуци живота најтежи јер тада нема начина да се пацијенту помогне. Најтеже је гледати како се гаси млади живот.

- Најмлађи пацијент који нам је преминуо је имао 37 година. Дан раније смо причали са њим, увече му се стање нагло погоршало, интубирали смо га, али је током ноћи преминуо. Сутрадан нам је зазвонио телефон, а секретарица ми је рекла да је његова супруга са друге стране. Она очекује бољу информацију о његовом стању, а ми треба да јој изјавимо саучешће преко телефона... - каже доктор Удовичић.

Ипак, вирус у једноме није успео, да лекарима отме оптимизам.

- Неко је једном рекао да ако спасите један људски живот, спасили сте цео свет. Ја се водим и том филозофијом. Ми никада не одустајемо и боримо се до последњег момента - каже Удовичић.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)