КОЛИКО ВРЕМЕНА МОРА ДА ПРОЂЕ ОД ЗАРАЗЕ ДО ВАКЦИНАЦИЈЕ: Др Марија Гњатовић о имунизацији становништва

Танјуг

05. 01. 2021. у 09:22

КОЛИКО ВРЕМЕНА МОРА ДА ПРОЂЕ ОД ЗАРАЗЕ ДО ВАКЦИНАЦИЈЕ: Др Марија Гњатовић о имунизацији становништва

Фото: Пинк ТВ Принтскрин

У СРБИЈИ је имунитет на вирус корона стекло између 25 и 30 одсто становништва, а само уз вакцину може се постићи неопходних 60 процената, што је довољно да се заустави ширење вируса, кажу у Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) и очекују да ће то бити крајем пролећа и почетком лета.

Марија Гњатовић из тог Института истиче важност вакцинације у борби против ковида-19, како би се створио колективни имунитет и напомиње да грађани не треба да страхују јер се, додаје, сада примењује технологија која постоји од раније.

- Не би требало да постоји неки велики страх од примања било које врсте вакцина. Свакако су добре и Фајзерова и руска и кинеска вакцина. Руска и кинеска базиране су на неким старим принципима, а Фајзерова је нешто савременија - рекла је Гњатовић за Танјуг.

Навела је да се очекује да ће вакцине бити ефикасне више од 90 процената након друге дозе давања и додала да ће се пратити ефекти вакцинације, те да је у току испитивање оних који су примили прву дозу Фајзерове вакцине.

Гњатовић очекује да ће вакцина бити ефикасна и против новог соја вируса корона.

- Десиле су се значајне промене на протеину који је врло важан за улазак вируса у наше ћелије, односно на степен заражавања, али вакцина делује на много веће делове протеина, тако да су произвођачи сагласни да ће вакцина бити ефикасна, а то је и моје мишљење - указује Гњатовић.

Навела је да се ситуација прати и да се пун ефекат вакцинације очекује две недеље након давања друге дозе.

Гњатовић објашњава да природни имунитет зависи од количине вируса којом је појединац инфициран и додаје да већа доза ствара јачи и озбиљнији имунитет, који траје много дуже.

Каже и да антитела након прележане болести могу да буду присутна у организму и неколико година, али да има и оних који се заразе мањом дозом вируса, па створе имунитет који траје пар месеци, након чега су, истиче, делимично заштићени или незаштићени.

- Произвођачи вакцина кажу да се очекује имунитет који ће трајати две године, али време ће показати - наводи Гњатовић и додаје да не постоје контраиндикације за примену вакцине уколико особа већ има антитела.

Како је рекла, додатна доза вакцине у том случају помоћи ће да заштита траје још дуже, али и напоменула да нема доказа да вакцинисане особе не могу бити преносиоци вируса, указујући да је било случајева да су вакцинисани добили инфекцију и развили неке блаже симптоме.

Према њеним речима, важно је да након прележане болести прође и до два месеца да би се те особе вакцинисале, зато што, истакла је, морају бити потпуно здрави, не само за вакцину против короне, већ и за било коју другу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)