''ВАКЦИНЕ У СРБИЈИ СУ БЕЗБЕДНЕ'': АЛИМС проверава сва цепива и медикаменте који се користе против короне!

Novosti online

03. 01. 2021. у 09:34

ПАВЛЕ Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије је рекао да Србија при одабиру и анализи вакцине прати смернице СЗО и ЕУ, али и да има један од ригорознијих приступа када је одобравање медицинских средстава у питању.

ВАКЦИНЕ У СРБИЈИ СУ БЕЗБЕДНЕ: АЛИМС проверава сва цепива и медикаменте који се користе против короне!

Фото: Принтскрин РТС

- Свака серија сваке вакцине се проверава, и кроз Агенцију и националну лабораторију, ми поштујемо законске норме и веома строгу праксу, коју је СЗО проценила међу 50 најбољих у свету. Грађани ће имати квалитетне, безбедне и ефикасне вакцине - рекао је он.

Стиже руска вакцина "Спутњик V", а Зелић каже да ће медицински радници бити посебно едуковани о њеном начину чувања, транспорту и примени.

- Очекује се обучавање здравствених радника о транспорту вакцине и другим специфичностима, да би имунизација била максимално успешно. Даје се у две дозе, здравим људима који добровољно учествују у имунизацију. Имајте поверења у наше експерте, то су људи који ове послове раде годинама и веома су пажљиво процењивали и 'Фајзер' и 'Спутњик V' и вакцине других произвођача - рекао је он.

Узорци "АстраЗнека" и кинеске "Синофарм" вакцине још нису стигли али Зелић каже да је Агенција за њих спремна.

- Ми смо спремни за то, имамо огромно искуство, прилагодићемо се околностима али ниједан корак у безбедносном смислу неће бити прескочен. Ништа није спорно, ми константно пратимо све догађаје везане за вакцине - рекао је он.

 - Ми пратимо смернице ЕУ и СЗО, њихова препорука омогућава другим регулаторним телима која можда и нису ригорозна као што смо ми, да буду уверена да је документација у реду, као и сама вакцина - рекао је он.

Да ли је било нежељених реакција?

- Систем који одлично функционише прати и реагује на све, а имамо једну једину нежељену реакцију која је евидентирана и решена у року од 24 сата, у питању је била локална реакција, на месту добијања. Ми не пратимо само реакције и податке из Србије већ и других земаља, можемо бити оптимистични - рекао је он.

Које су разлике у вакцинама различитих произвођача?

- Сличност је важнија, успешно решавање стварање антитела на ковид 19. Различитост је код Фајзера нова технологија, носач је код АстраЗенеке и Спутњик В, и код кинеске умртвљени вирус... Нама у том смислу није битно одакле долази и по ком моделу је рађена вакцина, већ да ли ради - рекао је он.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)