САМО ЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ НИКАДА НИЈЕ ПОГОДИО ЗЕМЉОТРЕС: Сви и даље памтимо Краљево, а у овом делу земље тло се највише тресло

Novosti online

29. 12. 2020. у 18:02

ЗЕМЉОТРЕС који је данас погодио Загреб осетио се у целом региону, па и у Србији.

САМО ЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ НИКАДА НИЈЕ ПОГОДИО ЗЕМЉОТРЕС: Сви и даље памтимо Краљево, а у овом делу земље тло се највише тресло

Фото: Г. Шљивић

Један од најснажнијих земљотреса у нашој земљи догодио се 24. марта 1922. године у Лазаревцу. Након њега, пет година касније Рудник је потресао земљотрес магнитуде (5.9).

Овај земљотрес био је магнитуде 6,0 степени по Рихтеру.

Према архиви Геолошке службе САД (УСГС) први јачи земљотрес регистрован на територији Србије је из далеке 1456. године и био је јачине 10 степени по Меркалијевој скали.

Према подацима, чини се да је Суботица најбезбедније подручје у нашој земљи када су потреси у питању, јер више од једног века у овом граду није регистрован ниједан епицентар потреса.

Ипак, тресло се и у Војводини кроз историју.

У историји су забележени земљотреси магнитуде (5), па и веће - у Новом Саду, Ковачици, околини Вршца...

У околини Ђердапа јачи земљотреси нису забележени од 19. века, али се 1991. догодио један земљотрес са румунске стране који је имао магнитуду (5.6). Исте године тресао се и Вршац од земљотреса магнитуде (5.1) код Пландишта и (5.5) чији епицентар је био недалеко одатле, али на румунској страни.

Сомбор, Кањижа и Бечеј такође су се тресли у првој четвртини 20. века, док на подручју Суботице и Бачке Тополе није забележен још ниједан потрес.

Једна од најтруснијих зона у Србији јесте Копаоник. Земљотреси магнитуде (5.3) и чак (5.9) потресли су источне падине ове планине 1980. године, а четири године касније забележен је потрес магнитуде (5.1).

Трусно је и подручје Косова и Метохије, нарочито околина Гњилана према Бујановцу. Тамо је 2002. године забележен земљотрес магнитуде (5.7).

Земљотрес у Краљеву, који се догодио 2010. године, је био један од најразорнијих потреса у Србији у последњих неколико деценија.

Овај земљотрес имао је интензитет од око 7-8 степени, што одговара убрзању сеизмичких таласа од 250-500 мм/с.

За услове у Србији и на Балкану, овакав земљотрес се сматра веома снажним, док је у светским размерама његова јачина средњег интензитета. Земљотрес ове магнитуде се на територији Србије догађа са фреквенцијом од око 10 година.

Од земљотреса је у селу Грдица код Краљева погинуо један брачни пар, када је на њих пала бетонска плоча куће у којој су живели.

Од тренутка најјачег удара регион Краљева погодило је преко 650 земљотреса слабије магнитуде у распону 1.5 до 2.5 степена Рихтерове скале, што је директна последица смиривања тла.

У Београду није било оштећења али је у насељу Вождовац једна особа у паници искочила кроз прозор и повредила кичму. Земљотрес се осетио широм Србије у Новом Саду, Нишу, Јагодини, Смедереву, Чачку, Новом Пазару, Пироту, Бујановцу и другим местима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)