НАЈЛУЂА НОЋ БЕЗ ОКУПЉАЊА И ПРОСЛАВА? Кризни штаб заседа у 8 сати, ставови око даљих мера подељенији него икад!

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

25. 12. 2020. у 07:13

ДАНАС је дан одлуке коју многи ишчекују пред новогодишње и божићне празнике, али нема ни назнака да ли ће превагнути став већине у Кризном штабу, који заседа у осам сати, или став стручњака.

НАЈЛУЂА НОЋ БЕЗ ОКУПЉАЊА И ПРОСЛАВА? Кризни штаб заседа у 8 сати, ставови око даљих мера подељенији него икад!

Фото: Танјуг

Представници државе су за то да се с мерама "попусти", док лекари у Кризном штабу траже да се оне "затегну" и радно време опет скрати до 17 сати, уз катанац викендом, или бар да садашње мере и за празнике остану на снази.

То што смо остали на заравњеној кривој са 4.091 новозараженим на 15.397 тестираних, лекарима није довољно да би пристали на попуштање мера, али свакако могу да буду прегласани као што се већ догађало.

Епидемиолошки параметри су, иако смо прешли пик овог трећег таласа, и већ 14 дана смо "у спусту", још прилично лоши. Од последица ковида у четвртак је преминуло још 49 оболелих, а у критичном стању на респираторима је 312 пацијената, троје више него дан раније.

Јуче је први пут регистровано смањење броја оболелих на болничком лечењу, али је разлика минимална - само четири пацијента мање у болницама него у среду. Ковид-центри су са 9.668 оболелих још пуни готово до последњег места.

Ако Нову годину будемо чекали на прославама, то би могло бити погубно за нас - упозорио је др Јанковић

Све су то за лекаре у Кризном штабу аргументи зашто попуштања мера не би смело да буде.

- Нема простора за ублажавање мера. Још су нам болнице пуне, више је пријема, него отпуста у болницама - рекао је др Срђа Јанковић, имунолог и члан Кризног штаба. - Било би боље да нисмо продужили радно време, али то је моје лично мишљење. Они који доносе одлуке саслушају нас, али и све друге аргументе, а радно време је у понедељак продужено након дискусије и аргумената које је изнео економски део Кризног штаба. Медицински део Кризног штаба направиће консензус где је црвена линија преко које се неће ићи за новогодишњу ноћ. Важно је да за Нову годину не буде окупљања.

ОБУСТАВИТИ ЛЕТОВЕ

МЕДИЦИНСКИ део Кризног штаба још чека и одговор на захтев да се обуставе летови са Великом Британијом, због појаве мутираног вируса корона, као што је то досад учинило више од 40 земаља, у страху од мутираног соја који се много брже шири него САРС-KoВ-2.

- Што се летова из Велике Британије тиче, Влада ће донети одлуку. Ми јесмо известили да постоји одређени ризик и да би те летове требало стопирати - рекао је др Јанковић.

Представници државе у Кризном штабу су, руководећи се чињеницом да број оболелих ипак пада, а да се мора мислити на економију, више за то да се противепидемијске мере ублаже, бар на недељу дана, а да се онда поново размотри епидемиолошка ситуација. Иако су и досад више пута "државни" чланови штаба и лекари имали различита гледишта око противепидемијских мера, шта ће одлучити на данашњој седници, неизвесније је него икад.

- Ако Нову годину будемо чекали на прославама, то би могло бити погубно за нас - упозорио је др Јанковић.


 

 


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)