ХОЋЕ ЛИ СЕ ОПУСТИТИ МЕРЕ ПРЕД ПРАЗНИКЕ? Докторка Кисић Тепавчевић дала објашњење

Novosti online

24. 12. 2020. у 20:05

ХОЋЕ ЛИ СЕ ОПУСТИТИ МЕРЕ ПРЕД ПРАЗНИКЕ? Докторка Кисић Тепавчевић дала објашњење

Фото: Танјуг

СЕДНИЦА Кризног штаба биће одржана сутра у 8 сати ујутру, потврђено је од извора из Владе Србије, а на њој би требало да буде разматрано које мере ће важити за предстојећи викенд, али и новогодишње празнике.

До тада је на снази одлука коју је усвојила Влада Србије на последњој седници, да радно време тржних центара, продавница гардеробе, кладионица, коцкарница и дечијих играоница од понедељка до петка буде до 20 часова. Исто радно време имају и угоститељски објекти, с тим да у времену од 17 до 20 часова није дозвољена било каква музика унутар локала, без изузетка.

И док грађани с нестрпљењем и посебном пажњом прате одлуке надлежних и чекају да чују под каквим мерама ћемо дочекати Нову годину, епидемиолози и стручан део јавности поручују да дочек 31. децембра и Божић представљају највећи изазов од почетка епидемије.

Да је довољан само тренутак непажње и опуштања грађана, који може да изазове поновни пораст броја заражених, рекла нам је и чланица Кризног штаба и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, која је данас примила међу првима вакцину против корона вируса. Она је објаснила да су сада потребни стрпљење и упорност.

- Морамо да схватимо да сваки тренутак наше непажње и слабости вирус може да искористи. Зато нам свима желим још додатног стрпљења и упорности да би следећу Нову годину дочекали здрави и без маски - изјавила је она и додала да је је разумљиво нестрпљење грађана који су се ужелели нормалног живота, али да је оваква питања изненађују.

- Пред лето је главно питање многих било да ли ћемо моћи ићи на море, а сада су везана за прославу и зимовање. То са једне стране јесте размљиво, јер смо се сви пожелели нормалног живота, а управо су ови периоди године они којима смо се увек највише радовали - рекла је министарка Кисић Тепавчевић.

На питање да ли су нам потребне оштрије мере, с обзиром да смо у првом таласу са мањим бројем заражених имали забране кретања и полицијски час, објаснила је разлику између почетка и краја године.

- На самом почетку епидемије у нашој земљи одлучили смо се за конзервативан приступ са забраном кретања. Вирус је у нашу земљу ушао међу последњима у Европи и могли смо да сагледамо ток кретања епидемије на основу искустава других земаља. Били смо сведоци колапаса здравствених система широм Европе и чврсто решени да не дозволимо да се то и нама деси. У том момемту није било могућности ни за набавку довољне количине ПЦР тестова. Зато смо се одлучили за увођење полицијског часа - објаснила је и додала да сматра како смо успели у ономе у чему многе земље нису, а то је заштита најстаријих суграђана.

Последња седница Кризног штаба одржана је у понедељак, 21. децембра, када је донета одлука да се радно време свих локала и радњи са 17 продужи до 20 часова. Ту измену Кризни штаб је орочио до сутра, 25. децембра.

- За петак је заказана нова седница Кризног штаба на којој ћемо да видимо да ли ћемо продужити, променити или допунити нове мере које смо данас усвојили - рекао је тада епидемиолог др Бранислав Тиодоровић.

Подсетимо, према последњим подацима Министарства здравља, у Србији је у последња 24 сата корона вирус потврђен код 4.091 особе, а за исто време преминуло је 49 пацијената.

Тестирано је 15.387 особа, од чега је 26,59 било позитивно.

На респиратору је 312 пацијената.

Преминуло је укупно 2.882, а хоспитализовано 9.688 особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)