ДА ЛИ ДЕЦА МОРАЈУ ДА НОСЕ МАСКЕ У ВРТИЋИМА? Др Кон разрешио све дилеме родитеља

Novosti online

17. 12. 2020. у 19:47

ДА ЛИ ДЕЦА МОРАЈУ ДА НОСЕ МАСКЕ У ВРТИЋИМА? Др Кон разрешио све дилеме родитеља

Фото: Архива Новости

РОДИТЕЉЕ предшколске деце збунила је уредба која је прекјуче објављена у Службеном гласнику Србије у којој се наводи да и деца старија од четири године морају да носе заштитне маске, међутим, ово правило се до сада није примењивало у вртићима.

У најновијем владином документу, Уредба о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19, детаљно се наведене најновије мере које ступају на снагу у недељу, поједине које важе одавно, али и ова која се односи на то да деца старија од четири године треба да носе маске.

О овој мери се говорило доста раније, било је дилема да ли деца треба да носе маске у вртићу, али је ипак одлучено да то не буде нити обавеза нити препорука.

На ову тему јутрос је говорио и епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон гостујући на ТВ Прва.

На питање новинара да ли се обавезно ношење маски за децу старију од четири године односи и на вртиће, Кон је рекао да је то мера од раније, "само је мало заборављена", али деца у вртићу дефинитвно не носе маске.

- Не носе се из простог разлога, а то јер је тако немогуће организовти рад. Па су деца у мањим групама, постоје првила да родитељи односно пратиоци носе маске када долазе... - рекао је др Кон.

Према његовим речима, строга су правила у вртићима, мада имамо и ту преношења вируса.

- Пре свега запослени, али не може да се искључи и друга могућост. Немогуће је затворити вртиће, а основне школе раде, мислим на млађе разреде, јер нема тешког заражавања, мада пренос постоји и ту. Пратимо ситуацију, видећемо - рекао је он.

Шта пише у Уредби Владе

Подсетимо, у Службеном гласнику Србије јуче је објављена Уредба о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19, усвојена на седници Владе 15. децембра, у којој су детаљно наведене најновије мере које ступају на снагу у недељу, поједине које важе одавно, али и неке које су унеле забуну, као што је ова за децу и маске.

Како стоји у тексту те Владине уредби, деца старија од четири године, обавезна су да носе маске. Уз добро позната правила о ношењу маски у затвореном простору, додаје се и ово:

"Родитељи малолетне деце или деце са посебним потребама, односно њихови старатељи, дужни су да обезбеде да деца старија од четири године носе заштитну маску у - затвореном простору и напољу када није могуће обезедити дистанцу већу од два метра".

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)