ЗА ЧАК 20 ОДСТО: У Хрватској лекарима који раде са пацијентима оболелим од короне смањене плате

Tanjug

05. 12. 2020. у 21:00

Хрватска лекарска комора (ХЛК) саопштила је данас да је део лекара који раде са оболелима од ковид-19 ових дана добио мање плате и до 20 одсто и затражила да им се исплати разлика као и више пута најављен ковид додатак.

ЗА ЧАК 20 ОДСТО: У Хрватској лекарима који раде са пацијентима оболелим од короне смањене плате

Фото: ЕПА

Кажу и да бирократско појашњење како се ради о мањем броју сати не могу прихватити као праведно, јер се у личној заштитној опреми, која је обавезна у лечењу оболелих од ковида-19, не може радити уобичајена радна сатница какву хрватски лекари иначе дневно и месечно остварују.

Лекари који су се махом добровољно одазвали позиву на рад с најтеже оболелима од корона вируса, уместо награде какву су добили њихове колеге широм ЕУ, бивају де фацто кажњени значајним умањењем плате, кажу у Комори, преноси Хина.

- Тако се лекарима, који даноноћно, уз остале здравствене раднике, изгарају на првој линији борбе против короне, шаље порука да администрација не цени њихов немерљив допринос здрављу нације у овом изразито тешком тренутку - поручили су из ХЛК.

Сматрају да је таква пракса дубоко увредљива за лекаре и траже исплату разлике плате и тзв. ковид додатак.

Истичу и да лекари, који су и у овој кризи показали да су спремни да ризикују властито здравље за добробит пацијената, нису заслужили такав однос у овој земљи.

Док су у Хрватској, како је Хрватска лекарска комора саопштила, смањене плате, председник Србије је најавио повећање плата од 1. јануара.

Председник Александар Вучић најавио је да ће од 1. јануара бити повећане плате медицинским радницима за даљих пет одсто, а за све остале запослене у јавном сектору повећање ће бити 3,5 процената.

- Ићи ћемо од 1. јануара, и у условима ковид и светске економске кризе, са повећањем плата свим медицинским радницима за даљих пет одсто, а за све друге у јавном сектору за 3,5 одсто, односно пет одсто од 1. априла - објаснио је он.

За повећање плата, тврди, биће добијена сагласност ММФ-а, и то неће бити разбацивање, нити бацање новца, односно неће угрозити стопу јавног дуга, већ ће све бити под апсолутном контролом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)