ОД НОВЕ ГОДИНЕ ТВ ТАКСА 299 ДИНАРА: Влада усвојила Предлог за повећање издвајања за јавни сервис

Ш. М.

29. 11. 2020. у 19:37

ОД НОВЕ ГОДИНЕ ТВ ТАКСА 299 ДИНАРА: Влада усвојила Предлог за повећање издвајања за јавни сервис

Фото: Архива ВН

ВЛАДА Србије предложила је да ТВ такса за РТС и РТВ од 1. јануара, па до краја 2021. године износи 299, уместо досадашњих 255 динара.

Предлог закона о изменама Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис је у процедуру Скупштине Србије ушао 27. новембра, а она ће се и даље наплаћивати кроз обједињени рачун за струју.

Истим законским предлогом предвиђено је да се до 31. децембра наредне

године РТС и РТВ делимично финансирају преко претплате, а делимично из буџета Републике. Такав комбиновани модел финансирања на снази је од почетка 2016. године. Такса за медијске сервисе је испрва износила 150 динара, да би од почетка 2019. скочила на 220, а од почетка ове године грађани су је плаћали 255 динара.

- Полазећи од статистичких података о просечној заради и висини пензија у Републици Србији, високих иницијалних трошкова штампе и дистрибуције рачуна и несразмерно високих трошкова код покретања поступка наплате ненаплаћених потраживања одлучено је да се такса увећа - стоји у Предлогу закона. - Такође, због потребе обезбеђења услова за несметано обављање основне делатности јавних медијских сервиса као најцелисходније решење предложено је повећање таксе за 44 динара.

Како су "Новости" раније писале, на десетине хиљада старих дуговања

грађана које су судови проследили на наплату јавним извршитељима односи се на неплаћену ТВ претплату. Укупна потраживања Јавног медијског сервиса износе 52,9 милијарди динара, односно око 448 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)