СВЕ МЕРЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Ево које промене чекају грађане Србије због короне

Е.В.Н.

22. 11. 2020. у 07:55

СВЕ МЕРЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Ево које промене чекају грађане Србије због короне

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

ОД уторка ће бити ограничено радно време свих објеката у Србији до 18 часова, изузев прехрамбених радњи, апотека и бензинских станица!

Ове нове, драстичније мере у борби против вируса корона саопштене су јуче, у дану када је забележено 5.774 новозаражених и када је битку са опасним вирусом изгубило 28 особа. У истом периоду, у последња 24 часа, тестирано је 16.938 људи, на болничком лечењу је 6.071 пацијент, док је на респиратору у болницама широм земље њих 209.

Нове мере, орочене на 10 дана, односе се на рад кафића, барова, клубова, кладионица и тржних центара, а пропис ће бити и "обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме, односно ношење заштитне маске, у затвореном простору, као и на отвореном, и то у оним ситуацијама где се не могу избећи људски контакти".

Од уторка ујутро биће забрањено свако јавно окупљање за више од пет особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта - односно минимум четири квадратна метра по особи.

Прописано је и омогућавање рада од куће оним запосленима код којих то радни процес допушта. Уведена је и мера строге контроле обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.

Међу новим мерама је и строга контрола спроводења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

Колико је ситуација с вирусом корона у нашој земљи алармантна, показује и податак да је Клиника за грудну хирургију Клиничког центра Србије, која је од петка ујутро у ковид-систему, попунила своје капацитете.

ПОНОВО НЕОДГОВОРНОСТ

САНИТАРНА инспекција је у петак увече у Београду обавила 176 инспекцијских надзора, један локал је затворен, а један испражњен и написане су казне у висини од око 500.000 динара, подаци су Министарства здравља.

- Имате на снази да не сме локал да ради после 21 сат, умро је патријарх Иринеј и проглашена је тродневна жалост, а опет имате људи који се дрзну да све то прекрше. Таква неодговорност Србију кошта прескупо - рекао је Златибор Лончар, министар здравља.

- За свега девет сати примили смо 45 пацијента. Убрзо су попуњени сви капацитети - 50 кревета - изјавила је Маја Ерцеговац, директорка клинике, указујући да су то пацијенти који у овом моменту не захтевају интензивну негу, али је њихово стање средње тешко и зависни су од кисеоника.

Како је истакла, најмлађи пацијент овде има 39 година, а најстарији 87.

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је да је основни проблем здравственог система недостатак болничких места, посебно у Београду.

- Договорили смо се да један број места ослободимо у Београду за теже пацијенте. Лакши пацијенти ће ићи у Нишку бању, у привремене болнице у Нишу и Крагујевцу - рекао је Лончар, након састанка са директорима свих ковид- болница, најавивши да се отвара ковид-болница и у Лесковцу.

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић истиче да највећи проблем представљају пацијенти који покушавају да се лече сами, код куће.

- Такви нам се пацијенти јављају након пет, седам или десет дана кућног самолечења и долазе с тешком клиничком сликом - каже Стефановић. - Обично након пријема иду у јединице интензивне неге и они су најугроженији. У овом тренутку на болничком лечењу је највећи број радно активног становништва које има највећи број контаката. Проценат оних који имају најтеже клиничке слике је у старијој популацији. Они имају највећи ризик и за неповољан исход и за све компликације, али укупан број оболелих је у средњем животном добу и њих сада примамо и с тешким клиничким сликама.

Професор др Мијомир Пелемиш јуче је упозорио да ситуација измиче контроли, а највише, како истиче, брине повећан број пацијената на болничком лечењу, у јединицама интензивне неге и све већи број умрлих, због чега је Кризни штаб тражио пооштравање мера.

КАКО У АУТОБУСЕ

КАКО је истакао министар Лончар, биће појачан градски превоз да би биле мање гужве:

- Када се попуни градски превоз до 50 одсто путника, аутобуси неће стајати на станици, док се не рашчисти гужва.

- Можемо доносити било какве мере, ако се не поштују, успеха нема. Не желим да оптужујем само грађане. Важно је да се спровођење мера контролише - рекао је Пелемиш. - Постоји мали број људи који не жели да спроводи мере и који сматрају да  је Кризни штаб измислио вирус. Зар не виде да је у целом свету проблем и да су многе земље у већем проблему од нас, али то за нас ништа не значи, ми се на то не осврћемо, ми гледамо наш проблем.

У дану за нама на територији Војводине је потврђено 1.629 нових случајева вируса, што је за 371 више у односу на дан раније. Највећи пораст и нови црни рекорд забележен је у Новом Саду, где је регистровано 575 нових случајева.

Институт за јавно здравље Војводине саопштио је да је здравствени систем у изузетно тешкој ситуацији и да се у свим општинама бележе високи нивои регистрованих случајева, а епидемиолошку ситуацију у покрајини оцењује као ванредну, са даљом тенденцијом погоршања.

РАСПУСТ ОД СВЕТОГ НИКОЛЕ?

НЕПОВОЉНА епидемиолошка ситуације ће, по свему судећи, променити и школски календар. Према информацијама "Новости", у Министарству просвете се озбиљно разматра могућност да зимски распуст буде од 21. децембра до 20. јануара, а врло брзо ће се знати тачан термин "одмора" за основце и средњошколце. Померање датума зимског распута, као једну од мере против ширења епидемије, било је и на дневном реду Кризног штаба.

Према важећем школском календару, ђаци у Војводини свакако треба да се распусте 23. децембра, уочи католичког Божића, а у клупе да се врате 18. јануара 2021. За ученике у централној Србији распуст је планиран у два дела - први део одмора предвиђен је од 31. децембра до 8. јануара, после чега следи викенд, па би први радни дан био 11. јануар 2021. године. Други део у школски календар уписан је од 1. до 16. фебруара.

- У овом тренутку на територији 40 општина ситуација се оцењује као ванредна, и то у Новом Саду, Зрењанину, Сремској Митровици, Панчеву, Кикинди, Суботици, Сомбору, Бачкој Паланки, Вршцу, Белој Цркви, Беочину, Опову, Жабљу...

Пораст броја хоспитализованих бележи се и у ужичкој Општој болници, где је у последњих 24 сата хоспитализовано још 25 пацијената позитивних или сумњивих на ковид 19.

- Од овог броја њих 13 је на интензивној нези, од којих је осморо на респиратору - саопштио је Здравствени центар Ужице.

До објављивања овог текста, у Новом Пазару је на лечењу било 50 пацијената. Заменик директора Опште болнице у Новом Пазару Алан Курпејовић каже да је у овом граду ситуација стабилна, али и забрињавајућа јер вирус циркулише. На територији Јабланичког округа у последња 24 сата регистровано је 98 нових случајева заразе вирусом корона. У Заводу за јавно здравље Лесковац наводе да је било 98 резултата са позитивним налазом, од чега су 63 особе са територије Лесковца, 22 из општине Власотинце, три из општине Медвеђа, девет из општине Лебане и једна из општине Бојник.

У установама социјалне заштите за смештај корисника и домовима за смештај одраслих и старих вирус корона је потврђен код 553 корисника и 346 запослених. Министарство је донело решење о забрани рада Дома за смештај одраслих и старијих "Нада" у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)