ВЕЋЕ ПЛАТЕ СУДИЈАМА КОЈИ ВОДЕ ПРЕКРШАЈЕ: Посланици предлажу да се примања најоптерећенијих судија изједначе

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

19. 11. 2020. у 11:27

ВЕЋЕ ПЛАТЕ СУДИЈАМА  КОЈИ ВОДЕ ПРЕКРШАЈЕ: Посланици предлажу да се примања најоптерећенијих судија изједначе

Фото Depositphotos

НЕКОЛИКО посланика Покрета социјалиста и Народне сељачке странке упутили су у скупштинску процедуру предлог измена Закона о судијама, који предвиђа да судије прекршајних судова имају исте плате као и друге колеге истог ранга. Они сугеришу да се закон усвоји пре доношења буџета.

- Још је Високи савет судства, пре три-четири године, предложио да то треба урадити. Чак је на седницама, у неким расправама прихватано, али није стављено на дневни ред - каже предлагач Ђорђе Комленски.

У Прекршајном суду у Београду ову иницијативу подржавају и додају да је исто иницирало и Удружење прекршајних судова, пре три године.

- Уврштени смо у редовне судове 2010. и положај наших судија изједначен је са положајем судија основног суда, али не и по платама. Сматрамо да би то морало да се промени да нас не би ниподаштавали грађани, али и због обима и важности посла. Радимо велика извршења која пуне буџет, судимо комплетан саобраћај, предмете везане за епидемиолошке мере. У току ванредног стања били смо једини поступајући суд и радили 24 сата дневно - кажу у београдском Прекршајном суду.

Фото В. Н.

Додају да раде и царинске и девизне прекршаје, предмете које подноси Агенција за борбу против корупције, а који се односе и на функционере који не пријаве имовину, привредне прекршаје, деликатне предмете везане за малолетнике и родитеље који уместо њих одговарају, повреду јавне безбедности, извршавају прекршајне налоге. Комунална полиција је ове године поднела више од 20.000 прекршајних налога.

- Рок застаре предмета је кратак, а сваки судија има између 70 и 100 предмета месечно. Само у овој години пред нашим судом се водило и води 42.916 прекршајних поступака, поступамо по 63.391 прекршајном налогу и имамо 3.978 предмета по захтеву за помоћ у поступању - кажу.

ПРИМАЊА ОКО 90.000

ПОСЛЕ последњег повећања плата, у децембру прошле године, судијама прекршајних судова плата је са 83.801 подигнута на 91.343 динара. Судије основних судова имају примања 109.612 динара.

У Друштву судија наводе да немају ништа против да се колегама подигну плате и да их радује ако ће се посланици позабавити материјалним статусом свих судија.

- За разлику од осталих професија, ми не можемо да радимо ниједан други посао осим свог - каже Рената Павешковић, потпредседник Друштва. - Само у Београду, у основним судовима, судије добијају више од 100 предмета дневно. Требало би размотрити и питање наших пензија и бенефицирани радни стаж, јер обављамо посао од изузетног јавног значаја, боримо се против корупције и криминала. Добар материјални положај судија гарант је судске независности. Надамо се да ће повећање плата у јавном сектору од 3,5 одсто "закачити" и нас.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)