ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ: Ипак мора потврда за вртиће

Е. В. Н.

18. 11. 2020. у 13:34

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ: Ипак мора потврда за вртиће

Фото Танјуг

РОДИТЕЉИ засад, нису у обавези да у вртић доносе потврду о обавезном раду на радном месту, да би дете могло да иде у обданиште, став је Министарства просвете.

Ипак, поједине предшколске установе обавестиле су маме и тате да ће примити само малишане чији родитељи морају физички да буду присутни на послу, не и оних који раде од куће. За београдске вртиће није потребан "радни налог", па сви који имају потребу могу да доведу децу у вртић. Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечију заштиту Београда, прошле недеље долазност у вртићима је пала на око 42 одсто, односно дневно је у обдаништима било око 24.500 деце.

- Почетком новембра долазност је била око 55 одсто, односно око 32.500 деце - каже Гак. - На пад броја, свакако, утицао је и школски распуст, а не само пораст броја оболелих од ковида у Београду.

У ПУ "Љубица Вребалов" у Пожаревцу, од 4. новембра у вртић могу да иду само деца чија су оба родитеља приложила потврду да им није одобрен рад од куће, што је смањило долазност за око 30 одсто. Одлука је донета јер се бележи повећање броја заражених вирусом корона, а у складу са закључком Штаба за ванредне ситуације. Ново правило је изазвало узнемиреност код родитеља који раде "на црно", јер нису могли да прибаве тражену потврду од послодавца.

И у Нишу је слична ситуација, а наредбу градског кризног штаба да од прошлог уторка у вртиће могу да иду само деца чија оба родитеља раде и имају у обавезу да физички буду присутна у својим фирмама изазвала је велико негодовање Нишлија. Они су од јуче у обавези да донесу потврду да су у радом односу и да не могу радити од куће, јер у супротном њихова деце неће моћи у вртиће, али ни у предшколско, које је обавезно, а таква мера важиће до 1. децембра.

ДОЛАЗЕ ДВЕ ТРЕЋИНЕ

ПРЕМА подацима Министарства просвете, тренутан број позитивне деце у обдаништима је 0,017 одсто и 0,838 одсто запослених. У новембру је у београдским вртићима пријављено заражавање 34 деце, 250 запослених и 686 родитеља малишана. Како истичу у Министарству, просечна долазност деце у октобру била је 68 одсто, те наводе да нема потребе за растерећењем капацитета.

У наредби Кризног штаба, који је у понедељак одржао ванредну седницу у Нишу, пише да ПУ "Пчелица" у вртићима и предшколским установама које су под њеним надзором смањи број деце тако што ће их распоредити у мање групе.

- Вртићи и предшколске установе моћи ће да примају само децу чија оба родитеља поднесу потврду оверену од стране послодаваца да су радно ангажовани и да нису обухваћени актом којим се омогућава рад од куће или рад на даљину - пише у наредби Кризног штаба.

У Лесковцу потврде нису потребне.

- Једина обавеза родитеља је да донесу потврде од педијатара да су деца која су одсуствовала дуже од недељу дана здрава и да могу да бораве у вртићу - казала је Јасмина Анђелковић Ђорђевић, директорка лесковачке Предшколске установе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Roditelj iz Beograda

18.11.2020. 14:27

Stvarno je teško komentarisati ovakve nerazumne poteze. Ja sam iz Beograda i trenutno nemamo ovde takvih problema. Ali saosećam sa roditeljima iz drugih mesta koji su se suočili sa takvim nerazumevanjem od strane predškolskih ustanova. Logičko pitanje bi glasilo: Pa, ako rade od kuće, da li se pretpostavlja da IPAK izvršavaju svoje radne obaveze ili nemaju ama baš nikakvih radnih obaveza pa se mogu posvetiti čuvanju deteta?

logika

18.11.2020. 15:32

Nisam trenutno u takvoj situaciji ali sam bila u martu na radu od kuće. Mislim da oni nisu svesni koliko je nemoguće raditi išta od kuće dok su deca predškolskog uzrasta tu. Moje dete je u martu imalo godinu i meseci i mogla sam da priđem računaru samo tokom dva sata njegove dremke a mogu misliti sa dvoje, troje dece. + uklopiti u kupovinu jer i prodavnice su radile do 17h. Kakva glupost!