УСКОРО НОВЕ КАЗНЕНЕ МЕРЕ У СРБИЈИ? Ко не буде поштовао прописано платиће папрено - ево и колико

Б. Радивојевић

10. 11. 2020. у 18:42

МАСКА као део личне заштите, кућна изолација за позитивне на корону, као и кућни карантин за оне који су били у контакту са зараженима, биће обавезни и строго контролисани, а они који се оглуше - санкционисани.

УСКОРО НОВЕ КАЗНЕНЕ МЕРЕ У СРБИЈИ? Ко не буде поштовао прописано платиће папрено - ево и колико

Фото: Зоран Јовановић

Административне препреке због којих досад у пракси нису могле да се спроведу мере Кризног штаба за борбу против епидемије ковида 19 и да се казне они који их не поштују, превазилазе се изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, који је усвојила Влада Србије, а ове недеље ће се о њему изјаснити и Парламент.

Под најширом лепезом контроле биће мере које спадају у личну заштиту, што подразумева и заштитну маску у затвореном, као и на отвореном, ако је тако прописано. Њих ће удруженим снагама контролисати санитарна инспекција, комунална инспекција и комунална милиција.

Поред казне за физичко лице у висини од 5.000 динара, прописане су и казне за правне субјекте и одговорне особе, од 30.000 до 300.000 динара.

Изменама закона предвиђено је да се због епидемије може одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација против заразне болести и то за све или за одређене категорије становништва.

Док су за све остале вакцинације трошкови регулисани законима о здравственој заштити и здравственом осигурању, да су обавезне и бесплатне или препоручене које осигураници плаћају, посебна имунизација у време пандемије може се финансирати из буџета Србије, у складу са посебним актом Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)