АРЕНА СЕ УБРЗАНО ПУНИ: Пацијенти - Превише смо се опустили

Танјуг

06. 11. 2020. у 12:00

ОПУСТИЛИ смо се превише, занемарили маске и дистанцу, кажу за Танјуг забринути пацијенти привремене ковид болнице у Београдској арени, којих је тренутно око 330, али се тај број, због наглог погоршања епидемиолошке ситуације, повећава из сата у сат.

АРЕНА СЕ УБРЗАНО ПУНИ: Пацијенти - Превише смо се опустили

Фото: П. Милошевић

Само у протекла три дана у Арену је примљено више од 120 цовид пацијената, који су углавном са средње тешком клиничком сликом, а за око 80 одсто оболелих потребна је кисеоничка терапија.

Већина пацијената је из Београда, тренутно највећег жаришта корона вируса у нашој земљи, а они, са којима је у "црвеној зони" те болнице разговарала екипа Тањуга, кажу да се скоро две недеље боре са вирусом, али да се полако опорављају и да се осећају много боље него када су примљени.

Са великом захвалношћу и дивљењем говоре о лекарима и медицинским сестрама и техничарима који су, кажу, бдили над њима дан и ноћ, како би их, исцрпљене и изнемогле од болести, "подигли" на ноге.

-Непрекидно смо под надзором, стално долазе, контролишу нас, толико брину о нама, да нам то понекад и засмета- каже 78-огодишњи Андрија Домић, чије стање компликује то што је срчани болесник и има стентове.

Фото: П. Милошевић

-Сад се добро осећам, али није било лако кад сам дошао- каже Домић који је на лечењу у Арени од 26. октобра, а претпоставља да му је вирус "донела" ћерка, иначе медицинска сестра на Институту за реуматологију "Бањица".

У једној од 40 деветокреветних болничких соба у партеру Арене, смештен је 36-огодишњи Београђанин Марко Мирковић, који је рекао да је прве симптоме инфекције осетио пре две и по недеље, прво повишену температуру, а убрзо је изгубио чуло мириса и укуса.

-Тестирао сам се и открио да сам позитиван. Пио сам хемомицин, али ми то ништа није помогло. На КБЦ "Бежанијска коса" су ми установили упалу плућа и преместили ме у Арену. Све похвале за услове и лекаре који брину о нама- каже Марко који се највероватније заразио у теретани.

-Не приближавајте се превише једни другима, чувајте се, носите маске, држите дистанцу, овај вирус није нимало наиван-, упозорава Марко.

На кревету до њега је 37-огодишњи Дарко Боканац из Сурчина, којем је пре две недеље дијагностикована обострана упала плућа, после чега је хитно пребачен у Арену.

-Недељу дана ме је ломила температура 39-40, ишао сам од лекара до лекара, снимио срце и плућа, све је било у реду. Онда су почеле главобоље, вртоглавице, презнојавања, не могу да опишем како сам се осећао, нисам знао где се налазим- прича Дарко и додаје:

-Опоравио сам се уз помоћ лекара којима свака част, на челу са доктором Предрагом Богдановићем. Надам се да ће ова агонија ускоро да се заврши и да ћу отићи кући- каже Дарко.

Задовољство и срећу да напусти Арену као победник над короном има 66-огодишњи Небојша Радић са Бановог Брда који је пре поласка кући испричао да се осам дана борио са високом температуром, главобољом, сувим кашљем.

-Заразио сам се у ресторану, на прослави где је било 120 људи, без маске и било какве заштите. Зато поручујем свима да се не понашају као Срби, већ као неки други, да избегавају славе, рођендане, крштења и друга славља, док све ово не прође- саветује Радић.

Главни координатор привремене цовид болнице "Београдска арена", потпуковник др Предраг Богдановић, каже да број пацијената варира из сата у сат, да је у последња 24 сата било више од 30 пријема, док је у среду примљено 40 пацијената.

-То су пацијенти који су се разболели претходних дана, лечили у домовима здравља, јављали се у ковид амбуланте, а након озбиљније клиничке слике и компликација у виду упале плућа хоспитализовани су у Арени- рекао је Богдановић.

Око 80 одсто пацијената, њих више од 250 , је на кисеоничкој терапији, а Арена је недавно добила три неинвазивна респиратора, од којих је један транспортни, али за сада није било потребе за таквим видом лечења.

-Уколико дође до прогресије болести и погоршања дисајне функције, пацијенти се упућују у ковид болнице, последњих дана је то све ређе јер смо сада искуснији и имамо специјалисте који нам помажу - пулмологе, инфектологе, тако да смо сада храбрији и све ређе премештамо пацијенте у друге установе- објашњава Богдановић.

Најмлађи пацијент има 20, а најстарији 88 година, а Богдановић примећује да има разлике у старосној структури у односу на летњи период када су пацијенти углавном били млађи, док је, сада, каже, највише оних између 60 и 80 година.

Пацијенти неретко имају и придружене, озбиљне болести- дијабетес, хипертензију, проблем са гојазношћу, али и коронарне болести, уграђене стентове, бајпас…

-Пре неколико дана један пацијент је доживео акутни инфаркт миокарда, али је делимично реанимиран и на време превезен у КБЦ Бежанијска коса и преживео је- прича Богдановић.

Међу пацијентима је и пет кинеских држављана, који су ангажовани на грађевинским пословима, као и шесторо студената из домова, који ће бити у Арени све док не буду имали негативан ПЦР тест, што је, наглашава Богдановић, услов да се врате у колектив.

Капацитет Арене је 510 места и проширен је за 150 места на галерији у односу на претходни период, а размишља се и о додатном проширењу у зависности од епидемиолошке ситуације.

-На галерији за сада нема пацијената, потребно нам је више особља за рад на две етаже. Размишљамо и о проширењу за око 40-50 места у партеру, ако се бројеви буду повећавали, припремамо се и за такав сценарио- каже Богдановић.

О пацијентима брине медицинско особље из цивилног и војног здравства, међу којима је шест лекара са ВМА, а у тиму су и специјалисти из разних области из 15 здравствених установа.

-Сви неуморно раде, и више од прописаног. То је лична иницијатива свих нас, не излази се из "црвене зоне" док се не заврши посао, често останемо сатима дуже у црвеној зони да бисмо све збринули- каже Богдановић.

Пацијенти у Арени проведу између 15 и 25 дана, што зависи од тежине клиничке слике и од тога колико су се лечили у некој другој установи.

Пацијенти се отпуштају у кућну изолацију од 14 дана, а препоручује им се да од три до шест недеља буду поштеђени тежих физичких активности како би се организам, а нарочито плућа, потпуно опоравила.

-Плућа су “трпељив" орган, код већине се потпуно опораве, али потребно је време. Ово је системска инфекција, нису нападнута само плућа, већ и бубрези, срце…Пацијенти осећају умор, болове у мишићима, отежано дисање, вртоглавице, тешко се крећу- описује Богдановић најчешће стање оболелих.

За опоравак су, каже, најважнији терапија кисеоником и мировање, али и воља за животом, и поверење према лекарима.

-Стално смо уз њих, бодримо их и говоримо: ви сте хероји, победили сте корону, мало ли је- каже Богдановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)