ДР КОН ПОСАВЕТОВАО ВЕРНИКЕ: Славски колач не мора да се носи у цркву, а и певање није неопходно

Novosti online

27. 10. 2020. у 18:49

ДР КОН ПОСАВЕТОВАО ВЕРНИКЕ: Славски колач не мора да се носи у цркву, а и певање није неопходно

Фото: Принтскрин Курир ТВ

СВАКО окупљање, па и оно током периода верских слава и празника, представљају повећан ризик за заражавање корона вирусом.

Из тог разлога је и патријарх српски Иринеј у дослуху са министром здравља Златибором Лончаром и начелником Клинике за инфективне и заразне болести доцентом др Гораном Стевановићем позвао вернике на поштовање епидемиолошких мера.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон свестан је и разуме да се слава прославља у свим условима.

- Ово је ипак посебна ванредна ситуација, ипак је то пандемија и могућност преношења дефинитувно постоји. Треба о томе водити рачуна, сам обред канонизовања може да се одради у кући, није неопходно да се колач носи у цркву, то је моје мишљење - посаветовао је Кон и нагласио да је важно да нема масовног окупљања и прослава уз превише певања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Kosovo je Srbija

27.10.2020. 22:13

Гледај своја посла, а да ли ће неко ићи у цркву да сече колач или не, није твоје да причаш. Тебе да питамо о томе нећемо сигурно.

Ljiljana

27.10.2020. 23:15

Moja slava je bila u aprilu. Lazareva subota. Napravila sam kolač,žito,zapalio muž sveću. Uradio sve što treba a nismo išli u crkvu. I bez gostiju. Tako će verovatno biti i 2021 godine. I zašto bi bilo drugačije. Važnija je glava od svega drugog.