НИЈЕ КАО ШТО СЕ МИСЛИЛО: Др Гњатовић открила нове информације о вирусу корона (ВИДЕО)

Novosti online

25. 10. 2020. у 12:42

НИЈЕ КАО ШТО СЕ МИСЛИЛО: Др Гњатовић открила нове информације о вирусу корона (ВИДЕО)

Фото: Пинк ТВ Принтскрин

ДР Марија Гњатовић, истраживач у ИНЕП-у, рекла је да антитела на корона вирус у организму опстају дуже него што се то прво мислило.

Наиме, она каже да су пратили пацијенте од марта, што је седам месеци и да се на основу тога што им не долази до наглог пада антитела у организму претпоставља да она опстају бар годину дана.

- На пример, ако је неко у старту имао индекс око 80 јединица, сада након већ седам месеци је можда дошло до некких 65. Дакле, ситуација је у том смислу повољна - рекла је Гњатовић за Ново јутро ТВ Пинк.

Како је додала, колико ће антитетела опстати зависи од тога колико су у старту развијене концентрације.

- Уколико смо имали теже оболеле пацијенте, они развијају више вредности антитела и много је већа шанса да она дуже трају. Уколико је у питању нека блажа клиничка слика, или асимптоматски случајеви, у већини случајева такви пацијенти развијају ниже вредности антитела и може се десити да падну испод мерљивих вредности, што не значи да ти пацијенти нису заштићени - објаснила је Гњатовић.

Према њеним речима, овај вирус у организму остаје дуже него што се на почетку мислило, код неких пацијата и до шест месеци.

Др Вања Милошевић, гинеколог ГАК Народни фронт, рекао је да се од почетка пандемије породило више од 6.000 жена, од којих је позитивних на коронавирус било око 115.

- Онда схватате колики је напор уложен да тај број остане такав... У овој ситуацији, показавши какав однос имамо према трудницама, јер то није ствар среће или зато што смо храбри, већ ми имамо заштитнички однос пема њима који је резултирао тај мали број - рекао је Милошевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)