КАЗАЉКЕ ПОМЕРАМО БАР ЈОШ ДОГОДИНЕ: Европа далеко од укидања убрзавања часовника, Србија ће одлуку донети кад то учини ЕУ

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

25. 10. 2020. у 09:00

КАЗАЉКЕ ПОМЕРАМО БАР ЈОШ ДОГОДИНЕ: Европа далеко од укидања убрзавања часовника, Србија ће одлуку донети кад то учини ЕУ

Илустрација / Фото Depositos

НОЋАС смо спавали сат дуже. Још једном смо, на Старом континенту, углавном невољно, вештачки померали казаљке на сату. Овога пута, уназад. У три сата поново је било два. Зимско и летње време настављају да постоје, иако се велики број људи противи овој мери. На пролеће ћемо опет убрзати сат, а на јесен следеће године, како сада ствари стоје, поново га вратити, као што смо то урадили и претходне ноћи. Србија у томе прати ЕУ која се још није извукла из овог врзиног кола, нити ће се, како су то обећали у Бриселу, извући догодине.

Мера уведена пре 44 године имала је за циљ уштеду енергије после нафтне кризе. Сат сунца дуже лети значило је исто толико мање потрошене струје. У међувремену, риктање сата на сваких пола године постало је врло непопуларно, нарочито последњих година, и због забуне, и због компликација, и због здравља. Јер, биолошки часовник не трпи административне мере.

- Многи првих дана промене казаљки имају, зими, проблема да на време утону у сан, док се, лети, теже буде. Телу је потребно неколико недеља да се у потпуности привикне на нове услове - кажу лекари.

Све је попримило и популарни назив "друштвени џет лег". Стрес доживљавају чак и краве које, према прецизној студији урађеној тим поводом, дају мање млека.

Испоставило се, такође, да уштеда енергије и није тако велика. Што се не потроши ујутро, конзумира се увече, и обратно. Лети се ноћу излази касније, смањење осветљења с друге стране повећава потрошњу због грејања у хладним и мрачним јутрима.

Европска комисија је зато пре две године решила да спроведе анкету у којој је учествовало 4,6 милиона житеља ЕУ. Они су са огромних 84 одсто одлучили да треба да се стави тачка на летње-зимску клацкалицу. Пала је, сходно томе, и логична одлука да се с тиме прекине.

Тек тад су настали проблеми. Европска комисија је предложила да промена заживи већ од 2019, али је коначно Европски парламент пре годину и по изгласао да се промена казаљки заустави од 2021. Остављено је време да земље одлуче хоће ли задржати зимско или летње рачунање, да усагласе авионски и железнички саобраћај, а да се притом поведе рачуна и о томе да не дође до превише великих временских разлика унутар ЕУ, што би могло да отежа сарадњу и пословање.

Данас се 17 чланица ЕУ налази у истој временској зони, а највећи размак с једног на други крај је максимум два сата. Са слободним избором зимског или летњег часовника, распон би могао да се повећа на три сата, а то би имало и економске последице, што ЕУ жели да избегне. Земље, у међувремену, никако да одлуче ком ће се временском царству приволети.

Према ранијој одлуци, државе ЕУ које желе да задрже летње време, као што су Ирска, Пољска, Португалија или Француска, последњи пут би казаљке требало да помере у марту следеће године, а оне које су се одлучиле за зимско, попут Данске, Финске или Холандије, у октобру 2021. Али, од тога по свој прилици у наведном року неће бити ништа.

Илустрација / Фото Depositos

Одлука је у Европском савету већ требало да буде донета. Али, она још није ни на дневном реду. Неке чланице су неодлучне, а све је додатно успорила корона. Грчка и Кипар би најрадије да задрже оба времена. Немачка се одлучила за летње, иако су њени суседи Данска, Холандија и Чешка одабрале зимско. Естонија бира тако да се не усагласи с руским сатовима из историјских разлога! Летњи часовник би и Шпанија и Белгија. Италија и Луксембург још нису пресекли.

Док не буде донета коначна одлука, одморан и чио устајаће само онај кога, на свежем ваздуху, увек у исто време буди петао.

ОДУСТАЛИ ОД ПРОМЕНЕ

НЕКЕ земље су већ одустале од сталног административног померања казаљки. Међу њима су Аргентина, Азербејџан, Грузија, Египат, Исланд, Јерменија, Тунис, Намибија. Кина се на јединствено време одлучила 1992, Русија и Белорусија 2011, Турска 2016. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)