МОЗАИК СПАСИТЕЉА ЋЕ ВАС ОСТАВИТИ БЕЗ ДАХА: Завирите у унутрашњост Храма Светог Саве у Београду (ФОТО/ВИДЕО)

Р. Драговић

24. 10. 2020. у 10:00

МОЗАИК СПАСИТЕЉА ЋЕ ВАС ОСТАВИТИ БЕЗ ДАХА: Завирите у унутрашњост Храма Светог Саве у Београду (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Ж. Кнежевић

ВЕКОВНИ сан српског народа се остварује - за свега неколико недеља у Храму Светог Саве на Врачару биће завршен и најмањи детаљ!

Грађевинске скеле из унутрашњости јуче су уклоњене, а дневно светло први пут је обасјало величанствен мозаик који украшава сводове заветног храма српског народа.

Импресивно уметничко достигнуће руских мозаичара и домаћих неимара од јуче је видљиво у свом пуном сјају и лепоти. Површину од чак 15.000 квадратних метара заузимају импресивни портрети Исуса Христа, Богородице, призори из Старог и Новог завета, ликови српских светитеља... Ентеријером доминира златни сјај милиона комадића стакла и племенитог камена свих боја, уграђених у вишеметарске фигуре и ликове, импресивне по димензијама и уметничком изразу.

"ЦАРЕ НЕБЕСКИ" И НА АРАПСКОМ

ХРАСТОВА врата на Храму опточена су племенитим металом, а у рељефу је утиснута молитва "Царе небески" на српском и руском, па чак и арапском језику и јидишу. У Храм ће се убудуће ступати испод мозаичке иконе Нерукотвореног Образа Исуса Христа, коме са обе стране стоје ликови Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог. Управо ових дана завршавају се последњи радови на поплочавању платоа око Храма.

Главни печат унутрашњости даје монументални Христос Пантократор који наткриљује олтарски простор. Распон његових руку је готово 20 метара. Највећу површину на јужној, северној и западној страни заузимају новозаветне сцене Васкрсења, Рођења Христовог и Успења Богородице. Посебно је монументална представа Стварања света, на вишем, галеријском нивоу, наткриљен Вазнесењем у главној куполи.

Кружни простор под куполом, по византијској традицији, прекривен је плавим мозаиком, који дочарава небески свод.

Иако су највећи послови на украшавању Храма завршени, неимари и даље раде. Приводе се крају радови на главном иконостасу. Израђен је од италијанског мермера, а у њега је уграђено невероватних 87 тона овог материјала и чак 15 тона челика.

По окончању овог посла, неимари приступају завршетку пода, који ће, такође, бити израђен од најфинијег камена.

- Богу хвала, завршавамо све по плану - кратко су нам рекли свештеници Светосавског храма. Заједно са руским академиком Николајем Мухином, уметничким творцем унутрашње декорације, братство Храма непрекидно прати и помаже завршетак радова на највећој светињи српског народа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Prellee

24.10.2020. 11:33

Slava Ocu, Sinu i Duhu Svetom na ovako lijepom zdanju.Ovo je nas vjeroucitelj Sveti Sava zasluzio.Bravo Srbija i hvala Ruskoj pomoci da se ovo sve uspjesno privede kraju.Divno, divno, nemam rijeci osim ogromnog divljenja ljepoti Hrama.