СВАКОМ ТРЕЋЕМ ТРЕБА НОВИ ЛЕК: Стручњаци указују на обезбеђивања најсавременијих медикамената за најугроженије оболеле од мултиплог мијелома

Доктор у кући - Б.РАДИВОЈЕВИЋ

26. 10. 2020. у 20:00

СВАКОМ ТРЕЋЕМ ТРЕБА НОВИ ЛЕК: Стручњаци указују на обезбеђивања најсавременијих медикамената за најугроженије оболеле од мултиплог мијелома

Фото приватна архива

ТОК и прогноза мултиплог мијелома знатно су промењени у последњих 20 година појавом нових терапија, а излечење се постиже код 15 одсто болесника.

Ефикасност, добра подношљивост и доступност нових лекова допринели су продужењу живота оболелих, што је и најважнији терапијски циљ. Међутим, до 30 одсто пацијената има болест високог ризика. Њима је потребно омогућити лечење новим терапијама, иновативног механизма деловања.

Овако проф. др Јелена Била, председавајућа Актива Српског лекарског друштва за мултипли мијелом, сублимира "клиничку слику" оболелих од овог малигног хематолошког обољења, заправо рака коштане сржи, који доводи до озбиљних вишеструких органских компликација. Међу њима до анемије, оштећења бубрега, хроничног бола, инфекција, неуролошких сметњи, оштећења и прелома костију.

Милтипли мијелом је други по учесталости рак крви који чини 10 одсто свих хематолошких малигнитета. Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", у нашој земљи се годишње просечно дијагностикује више од 300 оболелих. То је значајан пораст новооткривених случајева у последње три године у односу на податке из 2017.

Проф. др Питер Зоневелд, Фото приватна архива

Ова болест скраћује животни век оболелих и негативно утиче на њихов квалитет живота, а може да се јави у било ком животном добу одраслих особа, а не само код старих. Неопходан је индивидуалан приступ у терапији сваког болесника, у зависности од његовог општег стања и карактеристика болести.

Потреба за новим, високо ефикасним, иновативним лековима је велика, упозоравају стручњаци, посебно када се говори о пацијентима који су у релапсу, односно којима се болест вратила. Међу њима су и терапије са потпуно новим механизмом дејства као што су моноклонска антитела, која у комбинацији са већ доступним лековима више него двоструко продужавају време до погоршања болести, тј. ремисију у односу на тренутно доступне терапије, уз значајно унапређење квалитета живота и постизања радне способности.

ПОМАК И КОД НАЈТЕЖИХ СЛУЧАЈЕВА

НОВИМ терапијама постиже се добар ефекат и код најтежих облика мултиплог мијелома.

- Чак и код болесника који имају мултипли мијелом високог ризика, где није постигнут одговор на претходно лечење, комбинације са моноклонским антителима дају дубоке и трајне одговоре - каже проф. Зоневелд. - Оне знатно продужавају време до погоршања болести и ми их у нашој клинчкој пракси примењујемо у свим терапијским линијама.

Поменуте савремене терапије постале су златни стандард у лечењу мијелома, а доступне су у земљама региона. На стручном састанку одржаном у уторак, који је био посвећен унапређењу лечења оболелих од мултиплог мијелома, учествовао је и један од најбољих светских хематолога, Холанђанин проф. др Питер Зоневелд. И он је истакао огроман значај иновативних терапија у лечењу мултиплог мијелома.

- Учествујемо у спровођењу клиничких испитивања са моноклонским антителима, која се комбинују са досадашњим терапијским стандардима у лечењу ове болести, код новодијагностикованих пацијената, али и код оних код којих се болест вратила после иницијалног лечења - рекао је проф. Зоневелд.

- Током самих испитивања, али и у својој клиничкој пракси, забележио сам веома добар и дуготрајан терапијски одговор код својих пацијената. У питању је врло ефикасна терапија коју треба што раније применити у току лечења мултиплог мијелома, по могућности у првој терапијској линији или што раније након повратка болести. На тај начин се оболелима значајно одлаже напредовање болести и потреба за наредним линијама терапије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)