ОБРАЋАЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Из КБЦ Бежанијска коса отпуштен пацијент који је био 41 дан на респиратору (ВИДЕО)

Novosti online

23. 10. 2020. у 15:17

ОБРАЋАЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Из КБЦ Бежанијска коса отпуштен пацијент који је био 41 дан на респиратору (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

КРИЗНИ штаб на конференцији за медије саопштио је најновије информације о епидемиолошкој ситуацији у Србији.

У Републици Србији до 15 часова регистровано је укупно 38.115 потврђених случајева ковид 19.

Од последњег извештаја тестирани су узорци 8.209 особа од којих је 579 позитивно. У последња 24 сата преминуле су 3 особе.

До 15 часова на корона вирус тестирано је укупно 1.271.455 особа, које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Тренутно је на болничком лечењу 530 пацијената, док су на респиратору 24 пацијената због компликација ковид 19.


У БЕОГРАДУ НАЈВЕЋИ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ

Данас је укупно потврђено 579 оболелих - у Београду највећи број, њих 286, или укупно 49 одсто, у Крагујевцу 40 или седам одсто од укупног броја оболелих, Новом Саду 18, Шапцу 17, Прејпољу 16, Ваљеву 14, Нишу 13, Бору 11...

- Све општине су потврдиле лабороторијски потврђене случајеве што значи да заражених има широм наше земље. Око 15 одсто заражених захтева хоспитализацију. Око 85% заражених је у старосној групи до 60 година - рекла је она.

Фото: Танјуг

 

ДНЕВНО 20 ДО 40 ВИШЕ ПРИМЉЕНИХ НЕГО ОТПУШТЕНИХ

У последњих 10 дана свакодневно је више пацијената примљено него што их је отпуштено са болничког лечења и дневно се за 20 до 40 пацијената више прими него што се отпусти, изјавила је др Кисић Тепавчевић.


Према њеним речима, од укупног броја потврђених лабораторијских случајева вируса корона, 15 одсто захтева хоспитализацију.

Кисић је поновила да је тренутно 530 пацијената хоспитализовано, а од тога се трећина налази у КБЦ "Бежанијска коса".

Она је поручила да се будно прати попуњеност здравстевних капацитета и да надлежни, каже, размишљају "неколико корака унапред".

-Дневно смо сваки дан у плусу за 20 до 40 болничких кревета. Сваки дан у последњи 10 дана, више пацијента је примљено него отпуштених из болнице-рекла је Кисић.
 

НА ЈЕДНОГ ЗАРАЖЕНОГ 5 ДО 10 ОСОБА КОЈЕ НОСЕ ВИРУС

Процењује се да у свету на једну особу код које је потврђен вирус корона, иде пет до 10 особа које у себи носе вирус, а да не знају, изјавила је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Зато се, указала је, и пропагира примена општих превентивних мера, односно сви се морамо понашати као потенцијални носиоци инфекције,

Кисић је истакла да од почетка епидемије, информације показују да у највећем броју случајева постоје или благи облици клиничког испољавања болести или је реч о асимптоматским случајевима.

Према њеним речима, групе код којих је највећи ризик да дође до компликација, уколико се инфицирају, јесу старије особе и они са различитим хроничним обољењима и имуно-дефицијентним стањим.


У КБЦ ДРАГИША МИШОВИЋ НА ЛЕЧЕЊУ 10 ДЕЦЕ И ШЕСТ МАЈКИ

Тренутно у болници Драгиша Мишовић на лечењу је и десеторо деце и шест мајки, док тренутно нема зарађених трудница , саопштила је докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

Фото: Танјуг

 

ОТПУШТЕН ПАЦИЈЕНТ КОЈИ ЈЕ БИО 41 ДАН НА РЕСПИРАТОРУ

У КБЦ Бежанијска коса налази се 155 пацијената, највећи број има средње тешку клиничку слику.

-Имамо лепу вест, данас смо отпустили пацијента који је провео 41 дан на респиратору- рекла је директорке КБЦ Бежанијска Коса Марија Здравковић

- Укупно 155 пацијента имамо на данашњи дан у КБЦ Бежанијска коса. Већина их има средње тешку здравствену слику и сви се добро опорављају, 14 је на интензивној нези, од чега је 6 на респиратору - рекла је она.


ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ПО ГРАДОВИМА

Према речима др Кисић Тепавчевић, за недељу дана, од 17. до 23. октобра било је 2.396 потврђених случајева, 1.185 у Београду, Крагујевац 126, Ваљево 97, Нови Сад 76, Ниш 54, Краљево 51. Већина градова је у претходних седам дана забележила потврђене случајеве. Око 85 одсто случајева је било у узрасној групи до 60 година.


НАЈВЕЋИ БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА ИМА БЛАГУ СЛИКУ

У највећем броју случајева пацијенти имају или благи облик или асимптоматске облике испољавања, сматра др Кисић Тепавчевић.

- Највећи ризик да дође до компликација имају старије особе и они са хроничним обољењима, аи практично сви могу да буду у ризику - рекла је др Кисић Тепавчевић. - Радно активно становништво и група млађих одраслих особа су у највећем ризику, због повећаног интензитета контакта са већим бројем људи.

 

ДР КИСИЋ ОДГОВОРИЛА ЗАШТО СЕ САДА НЕ УВОДИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ

Др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је ванредно стање у Србији због ковида било уведено у марту, иако је тада било мање заражених у апсолутним бројевима него сада, зато што тада нико није био спреман за први талас ковида 19 који се ширио Европом као цунами, и зато што у почетку није било довољно тестова и респиратора и здравствених капацитета

-На самом почетку цео свет је био изненађен овим вирусом и нико није био припремљен.

Вирус се брзо ширио, а ми смо били међу последњим земљама Европе где је вирус ушао. Због тога смо могли да видимо искуства других земаља, а посебно у Италији и Шпанији, где су капацитети били премали-рекла је она одговарајући на питање новинара зашто се сада не уводи ванредно стање као пре када имамо више позитивних.

Кисић Тепавчевић каже да је су најугроженији били најстарији и они у старачким домовима и да је приоритет државе био да се превентивно делује мерама и да се то спречи у почетку.
Први талас короне се чирио као цунами и ми смо хтели да развучемо епидемиолошку криву, додала је она.

Истиче да су у међувремену набављени тестови и респиратори, отворене су нове лабораторије и отворени нови капацитети.

Такође, Кистић Тепавчевић додаје да су се сви надали да ће становништво стећи колективни имунитет, али да је корона вирус у многим сегментима демантовао стручњаке, као и да се показало да је увођење стриктних мера у почетку било исправно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)