НЕМАМО ДОВОЉНО ИНСПЕКТОРА: Тиодоровић - Казне за све који раде после 23:00

Novosti online

21. 10. 2020. у 21:19

НЕМАМО ДОВОЉНО ИНСПЕКТОРА: Тиодоровић - Казне за све који раде после 23:00

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

ЕПИДЕМИОЛОГ Бранислав Тиодоровић каже да ће на седници Кризног штаба у току сутрашњег дана бити анализирана тренутна епидемиолошка ситауција у земљи, али и у региону, како би се разматрало о даљим мерама и препорукама.

Што се тиче кажњавања оних који не поштују мере, професор Тиодоровић објашњава "да Кризни штаб не може никога да казни, јер то треба да раде државне иснтитуције".

- Ми из Кризног штаба, поготово ми из стручног тима, немамо право никога да кажњавамо, то раде одговарајуће државне службе. То су инспекције и комунална милиција. Ту постоји проблем који је везан за законске прописе, да ли могу да се примене или не и зато се чека Скупштина да се конституише, како би се пооштрили неки закони, који до сада нису омогућавали да се казне спроводе у целини. А друга је ствар и то се може поставити као питање зашто инспекције не раде свој посао до краја или комунална милиција. Њих је мало, да би могли све да обиђу и контролишу и зато је уведено да грађани пошаљу поруку путем Вибера, као што смо добијали снимке, где се велики број људи у неком клубу без коришћења било каквих заштитних мера. Даље, народу би требало стално понављати шта треба да ради, а оно што је добро истаћи је што велика већина њих заиста поштује мере, док имамо и оне који раде све супротно - каже епдимиолог.

Та мањима, како професор даље објашњава, не постоји само код нас, јер су активне демонстрације у Италији, у Немачкој, Француској које одражавају незадовљство мерама.

- Па имате незадовољне угоститеље у Црној Гори, они су чак блокирали пут према Будви и Подгорици. То није нешто што је наша карактеристика, једноставно народу треба прићи и објаснити шта се дешава, али што се тиче оних који организују журке и скупове, ту треба примењивати све што је могуће. Овог тренутка по закону можемо урадити само то, ако неко ради после 23 часова, да му се затвори објекат, и то не на један дан него на седам дана. Ако не примењује унутар објекта мере заштите, маске, дистанцу, дезинфекцију, физичко растојање, такође се може применити та мера затварања, али то може само инспекција. Ми се налазимо у ситуацији да немамо довољно инспектора за оволики проблем - закључује професор Тиодоровић.

Епидемиолог скреће пажњу и упозорава наше људе да се овај скок дешава јер једноставно људи путују, у Северну Македонију, Босну и Херцеговину, и то из приватних а не из пословних разлога, што је у оваквој ситуацији непримерено.

Бројке расту, највише је младих људи

Како епидемиолог Тиодоровић објашњава, како год бројке изгледале, у питању су млади људи од 20 до 40 година, али и до 60, који не захтевају болничко лечење, али захтевају максимални опрез да се вирус не би даље ширио.

- Тако почиње талас, са тим младим људима који се не осећају лоше, или чак оду да се тестирају, па тако сазнају да су заражени. Па сигурно имамо више онх који не оду код лекара, мисле да ће то проћи на ногама, има и оних са асимптомском сликом. Ми у болницама још увек немамо велики притисак, што је добро са једне стране јер имамо времена да припремимо здравствени систем који се тек мало одморио, зато је сада "Арена" припремљена, док се не заврше две ковид болнице у Батајници и у Крушевцу. С друге стране ти млади људи живе у домаћинствима, или студентским домовима, циркулишу, преносе на старије и то је оно што може бити проблем. Бројке генерално нису страшне, млади људи су то, али хајдемо максимално да се концентришемо и покушамо да задржимо контролу, придржавајте се мера то је оно што могу да апелујем на све - каже професор Тиодоровић.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)