БЕОГРАД НА ИВИЦИ НОВЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ КОРОНЕ: Епидемиолошка ситуација боља него у већини земаља, али се погоршава и оцењује као неповољна

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

20. 10. 2020. у 08:00

БЕОГРАД НА ИВИЦИ НОВЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ КОРОНЕ: Епидемиолошка ситуација боља него у већини земаља, али се погоршава и оцењује као неповољна

Фото Ж. Кнежевић

СА више од 100 заражених короном на 100.000 становника Београд је све веће потенцијално жариште ковида 19. То потврђују и епидемиолози оценом да је ситуација у престоници из "несигурне", прешла у "неповољну".

Иако поједини чланови Кризног штаба отворено најављују и могућност радикалних мера крајем недеље, ако се не буду поштовале препоруке, премијерка Ана Брнабић рекла је јуче да се тренутно не планира никаква забрана кретања.

Јуче су потврђена 122 случаја инфекције на 5.746 тестираних, али то није охрабрење, иако смо у недељу имали 214 заражених, јер и епидемиолози кажу да извештаји који стижу понедељком нису најрелевантнији с обзиром на то да не раде све лабораторије викендом. У последња 24 сата преминуле су још две особе, а од 408 оболелих од ковида који се лече у болницама, на респираторима је 24.

Епидемиолошка ситуација није подједнако лоша у целој Србији, али епидемиолог Предраг Кон каже да "Београд вуче, и повлачи све остале". Од укупног броја новозаражених за дан, 88 је из Београда, што је чак 72 одсто, из Новог Сада и Ваљева по седам, из Пријепоља троје...

- Највећи проблем су локална окупљања, где на малом простору велики број људи долази у контакт, што се показало најопаснијим видом ширења вируса - сматра покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

Епидемиолошка ситуација у Србији је, ипак, и даље много боља него у већини земаља, али се погоршава.

- Мањи ризик од инфицирања него што је у Србији сада имају Холандија, Норвешка и Турска, али то што смо много бољи од већине у Европи не треба да нас теши - сматра др Дарија Кисић Тепавчевић. - Неке земље које су имале врло повољну ситуацију, попут Чешке, сад имају рапидан пораст заражених.

Ковид стигао са рођендана?

САМО у једном октобарском дану у Ваљеву било је више новозаражених вирусом корона него током читавог септембра! Нагли скок броја оболелих повезује се са бројним слављима, посебно са једном прославом пунолетства одржаном у околини овог града. На весељу је било око  60 гостију.

У октобру је за 24 часа било 24 нових случајева заразе, што је највећи број још од 1. августа, када је било 25 инфицираних. Инфекција је доказана код више гостију, или њихових контаката.

- Прославе, пунолетства, свадбе, у приватној режији, или у ресторанима, организују се на све стране, на многима буде и по неколико стотина гостију - каже саговорник "Новости". - Неретко, прописане, или препоручене мере се не поштују, или их не примењују сви.

Надлежне инспекције, контролишу само кафане и места по пријави грађана. Није могуће контролисати све угоститељске објекте, као ни приватне прославе, јер Ваљево има само три санитарна инспектора.  Б. П.

Потенцијал за преношење вируса у Европи је троструко већи него што је био, и Србија то, и поред добрих резултата, не може да игнорише.

- Што је већи број оболелих, већи је број оних са тежим облицима иако само 10-15 одсто захтева хоспитализацију - каже Дарија Кисић Тепавчевић. - Све је затворени круг и зависи од интензитета преношења, и ако се он спречи онда ће и параметри бити бољи.

Кризни штаб, бар према утисцима које је пренео др Кон, "фрустрира чињеница што контрола ношења маски не може да се спроведе до краја":

- И надлежни хоће исто, контролу, а дођете у ситуацију да се то не спроводи. Овог пута су то захтеви и према локалним кризним штабовима да појачају своја деловања и свим надлежним, не само инспекцијама, да врше контролу. Контрола подразумева и кажњавања. Немогуће је да смо се пребацили на терен кажњавања као најзначајније, уместо да спровођење мера буде најзначајније. И ми смо резигнирани и фрустрирани због неспровођења мера - каже Кон.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Sky

20.10.2020. 09:45

Kada naterate i pruvatne firme da postuju mere onda trenirajte strogocu i na nama postenima. Verujte da u jednoj Sabackoj firmi za dostavu preko 400 ljudi svako vece razdvaja pakete bez jedne osobe koja nosi masku.

aber razuma

20.10.2020. 11:12

"Juče su potvrđena 122 slučaja infekcije na 5.746 testiranih, ali to nije ohrabrenje, iako smo u nedelju imali 214 zaraženih, jer i epidemiolozi kažu da izveštaji koji stižu ponedeljkom nisu najrelevantniji s obzirom na to da ne rade sve laboratorije vikendom." Kakve veze ima da li laboratorije rade vikendom ili ne? Ako u izveštaju za nedelju na 3325 testiranih imamo 214 zaraženih, dakle svaki 15, a u izveštaju za ponedeljak, pretpostavljamo da su to podaci od nedelje, imamo čak 72% više testiranih?! i 43% manje zaraženih, odnosno tek svaki 47 uzorak, KAKO TO NIJE OHRABRENJE? Situacija svakako nije za opuštanje, ali nemojte nas praviti budalama!