ИНТЕРВЈУ Рајна Драгићевић, проф. Филолошког факултета у Београду: Деца говоре језиком ријалитија и криминала

Љиљана БЕГЕНИШИЋ

18. 10. 2020. у 15:00

ЈЕЗИК прати стање духа народа који њиме говори, па се у нашем језику, нарочито у лексици, огледа својеврсни културни преврат изазван друштвеном збиљом у којој су се променили узори.

Коментари (7)

momcilo

18.10.2020. 16:29

Ми смо колатерална жртва комунистичког школског система и пре тога вукове или бечке реформације Србског језика. Књига граматике у којој није подвучено да лаж, манипулација , празнословље, увреде, оговарање, омаловажавање, високоумље.... нису граматички коректни ништа неће променити (сва моћ политичара и медија лежи у манипулацији) Научници сами тврде да је мозак најфункционалнији у време молитве, а молитва захтева чисту и просту комуникацију, без горе наведених примеса или слика. Живот израста из корена језика којим су причали наши преци. Мислим да је и бела куга узрокована из манипулативног комунистичког образовања Све наше беде су проузроковане лошим квалитетом језика, нормално све је то настало бежањем од Светосавља, ради земаљских сласти и неостварених жеља.

Jugonostalgicar

19.10.2020. 11:23

@momcilo - Nema to veze sa komunizmom. Jezik se razvija, ali i tu treba da postoji granica. Moja generacija je mnogo citala. Danas je to nepopularno. A TV je katastrofa. Primer je serija Mocvara. Nikad goreg jezika. Cak i. BLIC, citanosti radi, koristi neprimeren jezik. Novine i TV da uvedu ozbiljne jezicke strucnjake, sa pravom da vrse cenzuru. Uozbiljimo se.

Nadja

18.10.2020. 23:15

Dragi prosvetni radnici, Pitam vas kao mama ucenika I god srednje strucne skole na Novom Beogradu. Da li je normalno da nastavnica istorije postavi link u google ucionicu gde momak sa subarom na glavi, ispija alkohol, psuje i objasnjava Nemanjice jezikom rijalitija??? Sta da ocekujemo od dece onda? Bojim se da je sve vec odavno otislo predaleko!!!

buki

19.10.2020. 10:36

@Nadja - Bravo Nađa za zapažanje! Najpre je reditelj filma, iz koga je postavljen link, odrastao u komunizmu, a onda je i nastavnik produkt postkomunističke ere, koja je donela još više zla i veću propast ovom narodu. Zadržano je samo ono što u komunizmu nije valjalo, a uništene su one retke stvari koje su bile dobre, tako da smo sada u podrumu, u koji ne prolazi ni tračak svetlosti.

147

20.10.2020. 04:33

Професорка није рекла прави разлог зашто постоји у Србији анархија у вези са српском ћирилицом, па због тога имамо два гроба у којима се сахрањује данас српска ћирилица у Србији. За један гроб је одговорна држава која неће да усвоји Закон о сл. употреби језика и писма у складу с Чланом 10. Устава Србије. И неће да примењује тај закон. Други гроб за ћирилицу ископали су српски лингвисти који нису сачинили решење питања писма у струци такође у складу с Чланом 10. Устава Србије, него задржавају уникатно двоазбучје из владавине комуниста који су тако фаворизовали Србима туђе писмо.