ДОКТОРКА ДАРИЈА АПЕЛОВАЛА НА СВЕ ГРАЂАНЕ: Ношење маски спашава живот!

Новости онлајн

17. 10. 2020. у 09:38

ДОКТОРКА ДАРИЈА АПЕЛОВАЛА НА СВЕ ГРАЂАНЕ: Ношење маски спашава живот!

Фото: Принтсцреен/РТС

ДАРИЈА Кисић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да је јуче СЗО објавила да се процењује да на подручју Европе око 60 одсто становника поштује меру ношења мески, а уколико би тај број порастао на 95 одсто до краја године би било сачувано 300.000 живота.

- То нам довољно говори колико ова мера спасава животе - истиче Кисићева.

Објаснила је да се ношење маски на отвореном препоручује у свим ситуацијама где је повећан ризик од контакта са другом особом која је у том моменту можда носилац инфекције, пре свега у пешачким зонама.

Кризни штаб је забранио локалним самоуправамо да издају специјалне дозволе за одржавање различитих окупљања, а докторка објашњава да су сва досадашња епидемиолошка истраживања показала да су различита окупљања људи и свечаности места где је дошло до најинтезивнијег преноса вируса.

Хоће ли се бити обавезан негативан пи-си-ар тест на уласку у земљу

На питање да ли се разматра увођење негативног пи-си-ар теста за све грађане који улазе у нашу земљу, Кисићева каже да је то једна од мера која се стално разматра.

- Када је у питање оболевање људи који су дошли из замаља у Европи и свету примећено је да они учествују у структури оболевања са мање од пет одсто, значи ниси тако значајни резервоари, јер очигледно се људи продржавају превентивних мера када су свесни да путују у жариште инфекције - рекла је Кисићева.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацију у школама, Кисићева каже да имамо интезиван активан надзор над корона вирусом у школској средини.

- До сада од почетка школске године имали смо 135 потврђених случајева инфекције код ученика основних и средњих школа - рекла је Кисићева и додала да се углавном радило о спорадичном заражавању, ван школске средине, али да су била и четири кластера.

Фото: Принтсцреен/РТС

У току претходне недеље имали смо 29 ђака који су се заразили – 15 у основној 14 средњој школи.

- Сви ђаци који су инфицирани имали су блажи облик заражавања - навела је Кисићева.

- Такав концепт надзора није ка генералном затварању него она места где се утврдило преношење вируса се изолују на одређено време. Надамо се, јер видимо да се настава одвија несметано, да ћемо што дуже и до краја школске године задржати овакву ситуацију - истакла је Кисићева.

Постоје одређена места где је већи број оболелих

Последњих дана имамо раст броја новооболелих и броја пацијената на лечењу широм Србије.

- То што је у земљама око нас вишеструко већи број не треба да нас теши, видимо да и код нас број постепено расте. Сваки дан макар један човек нажалост умре као последица инфекције - рекла је Кисићева.

Навела је да је у току јучерашњег дана 40 одсто новозаражених било из Београда, али да су ту и Крагујевац, Ваљево и Ниш.

- Видимо да постоје одређена места где је већи број оболелих - додала је Кисићева.

Нагласила је да ако гледамо узрасну структуру оболелих више од 80 одсто свих новозаражених је до 60 година. "То је група радно активног становништва или група млађих одраслих особа који се највише крећу и највише излазе", додала је докторка.

- Управо су различита окупљања, различити скупови или радни колективи, и то почињемо да примећујемо, да су то места где је долазило до преношења вируса, а онда нажалост и секундарно преношење у породици - закључила је Кисићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dule

17.10.2020. 10:48

Pozdrav Buduci da se insistira na nosenju maski jer navodno "one spasavaju zivot" mislim da je to vise zastrasivanje javnosti. Ja ne kazem da mozda maske ne pomazu ili pomazu, ali znam jedno sigurno, da mi ovdje u Norveskoj nista od toga ne koristimo, cak ni u bolnici-jedino kad ulazimo u izolate kod pacijenta koji ima koronu. I kakav je rezultat-naravno bolji nego u Srbiji. Naglasio bi i ovo da su ovdje ljudi sigurmo odgovorniji nego u Srbiji. Zakljucak bi bio da u stvari niko pojma nema o Covid-19 i sve sto govore su samo nagadjanje, kao prvi simptom gubljenje okusa i mirisa, pa gospodo draga od svakog vrsta gripa to je prvo sto se izgubi i naravno ako manje budete pricali o Covidu-19 situacija ce biti bolja. Zivite normalno, drzite distancu i cesto perite ruke jer to je dovoljno - barem ovdje.

Dusan

17.10.2020. 11:04

Спашавај ти свој , за мој се не брини.Када ми даш сертификат за маску и контраиндикације можда и онда само размислим....