ПАШАЛИЋ: И економски притисци су врста напада на новинаре

Танјуг

16. 10. 2020. у 17:17

ПАШАЛИЋ: И економски притисци су врста напада на новинаре

Фото: Танјуг

ЗАШТИТНИК грађана Зоран Пашалић оценио је данас да и економски притисак треба третирати као напад на новинаре, те да је потребно формирати нову јединствену базу која би евидентирала све врсте напада на представнике медија.

Пашалић се, како се наводи у саопштењу, заложио за формирање јединствене базе података о свим врстама напада на новинаре, која би поред вербалних и физичких напада садржала и параметре који одређују све врсте економских притисака којима су изложени представници те професије у обављању посла.

"Посебну пажњу треба посветити економским притисцима којима су новинари свакодневно изложени, а који се показују као најважнији за њихово обављање посла", оценио је Пашалић и додао да се таквим притисцима доводи у питање свакодневни живот и рад новинара, њихов опстанак у редакцији, а на дуже стазе и опстанак професије.

Пашалић је то изјавио након састанка Радне групе за израду акционог плана за примену Медијске стратегије који је организовало Министарство културе и информисања.

Како је додао, према евиденцији притужби које добија Институција Заштитника грађана, иза већине проблема које имају новинари налазе се економски статус и положај.

Институција заштитника, како каже, има поверења у постојеће базе података о нападима на новинаре које су направила струковна удружења али да је проблематично што се ти подаци не подударају.

"У свакој професији често постоје субјективна гледишта о томе шта треба да буду параметри и на који начин нешто треба да се одређује. Најобјективније параметре и критеријуме може да пружи независно тело и због тога се Заштитник грађана ставља на располагање за ту врсту посла, уколико се са тим сложе сва новинарска удружења", рекао је Пашалић.

Да би се то остварило, важно је колико ће новинарска удружења прихватити да неко ко је независтан и неће гледати субјективно дефинише и евидентира по групама оно што су евидентирала новинарска удружења и тужилаштва, а што је све најчешће у међусобном несагласју, рекао је Пашалић.

"Требало би постићи консензус да та платформа обједињује постојеће базе и све оно што до сада није улазило у евиденцију. Институција Заштитника спремна је да у техничком смислу потпуно подржи формирање те базе", рекао је он и оценио да је за то потребан консензус свих удружења и новинара који би се укључили у рад платформе.

Он је најавио да ће у најскорије време Институција Заштитника грађана по подацима о нападима на новинаре којима располаже, направити систематизовану базу онога шта би све требало да се евидентира и да би у њу, уз сагласност свих новинарских удружења, били унети већ забележени притисци и напади на новинаре као и подаци јавног тужилаштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)