ПОРЕД ТРЕЋЕГ ТАЛАСА, ПРЕТИ НАМ И ДРУГА ОПАСНОСТ: Једна ствар у Србији може да повећа смртност од короне

Novosti online

12. 10. 2020. у 07:17

ПОРЕД ТРЕЋЕГ ТАЛАСА, ПРЕТИ НАМ И ДРУГА ОПАСНОСТ: Једна ствар у Србији може да повећа смртност од короне

Фото З. Јовановић

НА ношење маске због корона вируса смо већ навикли, али оно што сада забрињава јесте да је почела и "сезона" загађења ваздуха, па ће нас сада маска штити и од смога.

Сада су пред нама, тако, два сићушна непријетаља - опасни ковид и такозвани невидиљиви убица - ПМ 2.5 честице. Удружени, представљају фаталну комбинацију.

Да удружено дејство загађења ваздуха и крона вируса представља озбиљу опасност по здравље људи, указала су истраживања Харвардске школе за јавно здравље из Бостона још у априлу ове године, када је наша земља била у првим месецима епидемије.

Они су такође наговестили да је због дуготрајног излагања загађеном ваздуху смртност оболелих од корона вируса увећана, али су подсетили да и иначе загађен ваздух скраћује животни век човека.

Како су тада навели у истраживању, откривено је да повећање од само једног микрограма по метру кубном ПМ2.5 честица утиче на пораст смртноси од вируса корона за чак 15 одсто.

Дакле, сада поред борбе са невидљивим вирусом мораћемо да се пазимо и од честица које могу да буду поједнако опасне, а њихово присуство је такође тешко уочљиво.

То је још један разлог, који је и више него довољан, за ношење маске јер нас оне не штите само од корона вируса, већ и од загађења ваздуха.

На загађење упозорила и СЗО

Баш као што се упозорава на сусрет короне и сезонског грипа, исто је тако важно пратити период у којем нас поред вируса, очекује и загађење ваздуха.

Светска здравствена организација упозорила је у јуну ове године да висок степен загађења ваздуха може да буде фактор ризика код тешких случајева оболелих од корона вируса, те и да повећава и ризик од умирања. Истиче се и да су посебно на удару хронични болесници.

Како су раније изјавили из ове организације, земље са високим степеном загађености ваздуха би требало интензивније да се припреме за сусрет короне и загађеног ваздуха.

Такође, и из УН је недавно стигао извештај у коме се наводи да "глобално загађење ваздуха и емисија гасова са ефектом стаклене баште у корелацији су са глобалном стопом смртности од Ковида-19".

- Постоје докази о томе да је лош квалитет ваздуха у корелацији са вишим стопама смртности од Ковида-19 - наведено је у извештају УН у јулу ове године.

Србија има разлог за бригу

Епидемиолошка ситуација у нашој земљи се последњих дана погоршава, бележи се повећање броја оболелих, а оно што сада додатно забрињава јесте да је прексиноћ ваздух у Београду, први пут ове године након "летње паузе", био загађен.

Фото АП

Јуче је ситуација била још гора, па се тако Београд нашао прво на петом, па потом и на четвртом месту на листи најзагађенијих светских престоница, а гледајући само Европу, убедљиво је био најзагађенији главни град.

Оно што још више забрињава јест и то да се трећи талас епидемије захухтава, односно, већ смо у њему и то раније него што су стручњаци најављивали.

- Мислим да овог тренутка морамо бити свесни - трећи талас је у току. Не да га очекујемо, него је он већ кренуо и тиме шта се све око нас дешава видимо да тај број позитивних и оболелих расте, па чак нажалост и умрлих. И код нас имамо појаву повећања коју смо предвидели да ће се десити у првој половини октобра - рекао је проф. др Бранислав Тиодоровић.

Фото: Принтскрин

Трећи талас до пре само неколико дана наши епидемиолози очекивали су крајем октобра, почетком новембра.

Дакле, корона поново хвата залет, али сада и уз опасност удруживања са загађењем ваздуха.

Осетљиве групе тада могу да осете последице по здравље, нарочито кроз погоршање постојећих обољења, али је мало вероватно да ће већа група људи бити погођена.

Дакле, деца и одрасли који су физички активни, затим особе са срчаним и респираторним обољењима попут астме, треба да избегавају дужи боравак на отвореном. Међутим, и сви остали, посебно деца, треба да ограниче дужи боравак на отвореном. Потребно је смањити активности које су праћење убрзаним и дубоким дисањем, кључни су савети.

Поново на црној листи

Оно што је сада додатно забрињавајуће је то што се Београд поново нашао на црној листи на сајту "Аир Висуал". Наиме, српска престоница је тренутно на 5. месту у свету по загађености ваздуха.

Најзагађеније је тренутно у престоници Бангладеша у Дохи, затим у Њу Делхију у Индији, а испред Београда су још и главни град Казахстана, Нур Султан, као и престоница Монголије Улан Батор.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sladjana Lazarevic

12.10.2020. 12:17

Meni su se smejali na poslu kada sam kupila ruski preciscivac vazduha jer imam dete sa asmom a vazduh u Beogradu je bio bas zagadjen. Ne gasimo ga u stanu. Dete ga obozava. A kad je krenula korona procitam na deklaraciji da ubija i viruse.