ВУЧИЋ: Урадићемо ревизију за сваку смрт током ковида

Танјуг

01. 10. 2020. у 10:24

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија у наредном периоду урадити комплетну ревизију за сваку смрт од почетка корона епидемије у нашој земљи, како би се проверило да ли се број поклапа са бројем из система.

ВУЧИЋ: Урадићемо ревизију за сваку смрт током ковида

Фото: Танјуг

Вучић је казао да је држава од почетка све податке приказивала транспарентно и уверен је да неће бити неких већих разлика у односу на ону бројку из система.

-Ми ћемо ревизију урадити на најпоштенији начин, верујем у стручност наших људи, ми ништа никада нисмо крили и све што смо радили, радили смо транспарентно-рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара о изјави епидемиолога Предрага Кона да је од марта до јуна било више преминулих него што је систем показао.

Вучић каже да Кона није тако разумео, већ да је говорио о општој стопи морталитета.

Истиче да ревизија смрти није у нашој земљи рађена деценијама, чак ни 2011. године за време птичјег грипа.

Вучић каже да се тренутно, на пример, "ревизијом смрти" у Европи баве Шпанци, због чега им се број преминулих од ковида повећава.

Казао је и да Србија највише тестирала у региону и изнео податак да је Србија на 100.000 становниак тестирала 16.297 становника, Румунија 12.256, затим Словенија, Црна Гора, Северна Македонија, Хрватска, Бугарска Мађарска, БиХ, Албанија.

-Тестирали смо убедљиво највише, не само на Западном Балкану, већи и од наших источних и северних и јужних суседа-рекао је Вучић и додао да је Србија имала и мањи број преминулих пропорционално броју становника у односу на друге земље.

Председник је истакао да је поносан на рад лекара и државу како су се изборили са вирусом корона и поручио да је најлакше нападаи људе који се боре и раде.

-Као држава смо урадили огроман посао, пре свега лекари, међу њима и Кон, који је био честа мета напада. Ја као председник државе нисам био на челу Кризног штаба, али сам имао честе контакте са свима њима и подржавао сам и Несторовића да износи своје другачије ставове-рекао је Вучић.

Додао је да је свако од лекара имао право да каже шта мисли, и да нико од руководства државе није говорио лекарима шта да кажу.

-Замислите да кажем Пелемишу: ''Је л можете да кажете ову једну или другу реченицу?''. То је немогуће. То су људи од интегритета, а нападани су у медијима најгорим могућим речником, само зато што су говорили да је држава урадила добар посао-навео је Вучић.

Он је навео и да је Горан Стевановић урадио одличан посао, и да је то доктор којег "зове цео град" да прегледа неког или провери стање неког пацијента.

Посебно истиче да податке не треба везивати за лекаре, јер је њихов посао био да лече и спасавају људе.

-Говорте о политичарима шта хоћете, наше је да демантујемо, али немојте да говорите да су лекари, који су се херојски борили против короне, нешто крили-поручио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (41)

Dragan

02.10.2020. 02:19

Što se mene tiče revizija ne treba jer kada sagledam stanje u Srbiji po pitanju kovida je među najboljim u Evropi i ponosan sam na naše zdravstvo a vi pričajte i pišite šta god Vam volja ali ja Vam ne verujem. Ako sagledam situaciju u svetu i EU i kod nas u Srbiji Ja verujem državi i lekarima koji su se požrtvovano borili sa pandemijom i pokazali su stručnost a i zavidne rezultate a Vi kako hoćete,Vaša volja.