ПОЧИЊЕ КОНТРОЛА ФАКУЛТЕТА: Јасмина Јовановић, помоћник министра за инспекцијске послове, најављује провере

Љ. БЕГЕНИШИЋ

01. 10. 2020. у 08:11

ПОЧИЊЕ КОНТРОЛА ФАКУЛТЕТА: Јасмина Јовановић, помоћник министра за инспекцијске послове, најављује провере

Јасмина Јовановић

ПРОСВЕТНА инспекција обишла је протекле недеље скоро 1.300 основних и средњих школа.

Реч је о превентивним и саветодавним посетама током којих се испитује како образовне установе раде током епидемије и спроводе заштитне мере. Инспекција је утврдила да школе поштују мере, а на појединим местима није било едукативног материјала на сајту или нису били постављени постери о правилном одржавању хигијене. Директорима је указано да то исправе.

Ово, за "Новости", каже Јасмина Јовановић, помоћник министра просвете за инспекцијске послове.

* Да ли ће инспекција проверавати како факултети, на којима школска година почиње у четвртак, поштују прописане мере?

- Организоваћемо превентивне и саветодавне посете високошколским установама, спроводити појачани надзор и контролисати поштовање препорука које су дате у вези са почетком наставе, организовањем испита и превенцијом ковида.

* Део професора Филолошког факултета окривљује инспекцију да се умешала у избор декана, јер је наложила да се пре избора донесе Статут...

- Став просветне инспекције је: Статут, па избор декана. Закон о високом образовању, донет 2017, оставио је рок од шест месеци да високошколске установе ускладе своја акта са њим. Потом је Статут Универзитета у Београду, усвојен фебруара 2018, дао факултетима рок од додатна три месеца за овај посао. На основу документације која је у току надзора инспекторима стављена на увид, утврђено је да ни Савет, ни Наставно-научно веће Филолошког факултета нису утврдили предлог Статута, што им је била обавеза.

* Професори тврде да у децембру инспекцији није сметало што нема Статута, јер је кандидат за декана била Љиљана Марковић?!

- Сметало нам је што факултет бира декана, а нема Статут. Крајем септембра 2019. Савет факултета је донео одлуку на основу које ће др Љиљана Марковић бити вршилац дужности декана, до избора новог. Инспекцијски надзор извршен је у децембру 2019. године, након чега је Факултету наложено да донесе Статут и даје предлоге за декана, и то у врло кратком року. Дакле прво Статут, па избор.

НЕ НАРУШАВАМО АУТОНОМИЈУ

* Инспекција је оптужена и да нарушава аутономију Универзитета...

- Не нарушавамо аутономију Универзитета. Напротив, покушавамо да све вратимо у законите оквире. Дакле, једини пут да се сачува аутономија Филолошког факултета и поврати академска честитост јесте да се у роковима које је дала просветна инспекција донесе Статут, а потом законски уђе у поступак избора декана. За све то дат је рок од највише 36 дана од преузимања записника, тј. од 17. септембра. Рок за доношење Статута факултета је 15 дана и истиче у петак, 2. октобра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)