ДОКТОР КОН УПОЗОРИО: Средњошколци и студенти суперпреосиоци - ношење маски допринело много чему

Танјуг

30. 09. 2020. у 09:53

ДОКТОР КОН УПОЗОРИО: Средњошколци и студенти суперпреосиоци - ношење маски допринело много чему

Фото Танјуг

ШКОЛЕ су место највећег ризика за преношење вируса корона, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и додаје да су суперпреносиоци вируса средњошколци и студенти.

Он је појаснио да заправо млади до 25 или 30 година најбрже преносе вирус због велике фреквенције конатаката.

- У основним и средњим школама има више од 850.000 ученика, али је у нашим школама направљен систем који функционише - рекао је Кон за ТВ Пинк и нагласио да је ношење маски допринело да у четвртој недељи септембра имамо дупло мање респиратних инфекција него у истом периоду прошле године.

Напомиње да се у школама примењују превентивне мере, да је у прве три недеље вирус регистрован у 21 основној школи и седам средњих, али да су све били појединачни случајеви, само је у једној школи забележено преношење.

Наводи да је тренутно око 48.000 грађана Србије који су се вратили из иностранства у надзору и да и систем надзора функционише.

Упитан за попуштање мера које се тичу организовања манифестација, сајмова, он је рекао да је тренутна ситуација у Србији релативно добра, да је успешно преброђен септембар, али да импорт вируса и даље траје.

Фото Илустрација В. Н.

- Очекујемо да ће у октобру кренути повећање преноса вируса и то не би требало да иде са догађајима у којима је ризик од трансмисије присутан. Неке манифестације неће епидемиолошки моћи да се одобре. Морамо да спречимо нагли успон и повећање броја оболелих - рекао је епидемиолог.

Говорећи о вакцинама, Кон је навео да нам предстоји вакцинација против грипа, да вакцина стиже данас у све домове здравља.

Истиче да је вакцинација против сезонског грипа веома важна јер се очекује и повећање оболелих од ковида.

Говорећи о вакцини приотив вируса корона, Кон је навео да се приближавамо ситуацији да ће она бити у мањим количинама доступна.

На Агенцији за лекове је да процени када је ситуација и која вакцина се може применити у Србији, јер је безбедност веома важна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)