СЕЋАЊЕ НА ЈУНАКЕ КОЈИ СУ ДАЛИ ЖИВОТЕ ЗА СРБИЈУ: Положени венци код спомен костурнице на Виду и у Плаву гробницу

Бета

24. 09. 2020. у 16:20

СЕЋАЊЕ НА ЈУНАКЕ КОЈИ СУ ДАЛИ ЖИВОТЕ ЗА СРБИЈУ: Положени венци код спомен костурнице на Виду и у Плаву гробницу

Фото: Танјуг

ПОЛАГАЊЕМ венаца код спомен костурнице у Маузолеју на острву Видо и у "Плаву гробницу", данас је на грчком оствру Крф обележено страдање српских војника и цивила у Првом светском рату.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић навео је после одавања почасти да је 243.877 српских војника и цивила погинуло, нестало и умрло од хладноће, глади и исцрпљености током повлачења преко Албаније, а да је део њих сахрањен је у "Плавој гробници", делу отвореног мора између острва Крф и Видо.

"Данас обележавамо годишњицу Албанске голготе српске војске у Првом светском рату и присећамо се њеног непосусталог морала, као и храбрости српске војске у биткама на Солунском фронту, али и помоћи која нам је пружена од стране нама пријатељског грчког народа и земаља Антанте на том славном путу и тријумфу над заједничким непријатељем, 1918. године", навео је Ђорђевић.

Оценио је да се српска војска која се искрцала на Крф почетком 1916. године "снагу да истраје у својој праведној борби нашла у нези, бризи и саосећајности коју им је грчки домаћини несебично пружили".

"Захваљујући жртви и победи наших предака над злом милитаризма, фашизма, религијске и етничке нетрпељивости у Првом и Другом светском рату, ми данас живимо у свету у коме људске и грађанске слободе и међународно право представљају неоспорне темељне вредности", навео је министар.

Први српски војници искрцали су се на Крф у јануару 1916. године, а до априла те године на острво је стигло око 150.000 српских војника који ће после опоравка и реорганизације, у септембру 1918. извршити пробој Солунског фронта, а 1. новембра ослободити Београд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)