О ЛОГИЦИ РУСКОГ КОНТИНЕНТАЛИЗМА: Предавање Милорада Вукашиновића на Јутјубу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

В. Ђ.

24. 09. 2020. у 09:50

О ЛОГИЦИ РУСКОГ КОНТИНЕНТАЛИЗМА: Предавање Милорада Вукашиновића на Јутјубу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

ПРЕДАВАЊЕ Милорада Вукашиновића на тему „Логика руског континентализма“може се погледати на званичном Јутјуб каналу Kултурног центра Новог Сада.

Вукашиновић је предавање започео поменувши Kримски рат и последице које је тај рат оставио на Русију, а такође је указао на значај студије Николаја Данилевског „Русија и Европа“ (1871). Наиме, Данилевски у овој студији указује на то да Русија мора да тежи ослобађању Цариграда, као и на то колико је важна идеја стварања Свесловенског савеза.

Потом је Вукашиновић за Данилевског рекао: „Са становишта даљег развоја руске геополитике Данилевски је важан из простог разлога што он одбацује тај западноцентрични поглед на историју и на географски простор као такав.“

У наставку предавач говори о приликама у Совјетском Савезу и идејама Савицког о Евроазији. Потом појашњава пакт Молотов-Рибентроп (1939) и због чега до реализације истог није дошло. Предавач је затим објаснио да за период после Другог светског рата нема доказа да је руска геополитичка школа наставила своје деловање.

Вукашиновић је издвојио и образложио закључке значајних геополитичара Леонида Григоријевича Ивашова, Александра Сергејевича Панарина и Александра Дугина. На крају, предавач је указао на то какав утицај на Србију има идеја руског континентализма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)