ЧУВЕНИ ВИРУСОЛОГ ОПОВРГАО СВЕ ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ О КОРОНИ: Ово је ЈЕДИНА ИСТИНА о пандемији

Novosti online

21. 09. 2020. у 19:14

ЧУВЕНИ ВИРУСОЛОГ ОПОВРГАО СВЕ ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ О КОРОНИ: Ово је ЈЕДИНА ИСТИНА о пандемији

Фото. Фејсбук

ОД почетка пандемије круже бројне теорије завере о корона вирусу међу којима је и она да вирус није опасан и да фармацеутска индустрија.

Коментарише их сада водећи немачки вирусолог професор Хендрик Стрик, директор Института за вирусологију на Улитељској клиници у Бону.

* Теорија завере: вирус уопше није тако опасан, опасност појачавају медији, политичари и научници

Др Стрик: То није тачно! Све студије које су досада спроведене, како оне у САД, које теже томе да сугеришу мању смртност, као и остале студије које сугеришу већу смртност, недвосмислено показују да је код корона вируса смртност дефинитивно виша него код обичног грипа. Ми смо у округу Хајнсберг (једно од првих жаришта пандемије у Немачкој) дошли до сазнања да је корона вирус најмање четири пута опаснији од сезонског грипа. Додуше, увек треба узети у обзир код ког дела популације се испитивање врши. То је вирус који треба схватити озбиљно, али опет не треба превише драматизовати.

* Теорија завере: политичари и медији дневно представљају драматичне податке о броју заражених. Али ја не познајем никога ко је оболео од Ковида-19

Др Стрик: На пример, у мом ужем породичном кругу од короне су оболеле две особе".

Фото: Depositphotos

* Теорија завере: у Италији или САД- много људи умире. Овде не. Ту је нешто сумњиво.

Др Стрик: "И ми у Немачкој имамо умрле од корона вируса. У Италији и САД заразасе проширила врло брзо. Дакле, велики делови становништва су се заразили и тиме су болнице брзо дошле до граница својих капацитета. Вирус је тамо продро у подручја где је присутан висок нивоа ризика да пацијенти од вируса и умру".

* Теорија завере: у последње време је било толико демонстрација против корона-мера. Да лие је након тога било неког наглог скока броја заражених? Није!

Др Стрик: "Демонстарције су се одржавале у иностранству где је могућност преноса нижа. Осим тога је тешко закључити да ли су они који су на пример били на протестима у Берлину и вратили се у своје градове многе заразили. Било би лакше доносити закључке када би сви демостранти долазили из истог града".

Фото. Фејсбук

* Теорија завере: ове вакцине су врло опасна и нападају наш ДНК. Осим тога она служе само фармаколошкој индустрији да заради.

Др Стрик: "Ове тезе су недвосмислено нетачне. Вакцина не напада гене, дакле ДНК. И РНК вакцине функционису тако да се из њих генерису протеини. Ми сами не поседујемо ове ензиме. То могу само неки ретро вируси. Због тога једна вакцина не може да захвати ДНК.

Фармацеутска индустрија наравно зарађује на вакцинама. Али оно што здравствена осигурања годишње потроше за вакцине је само 0,3 одсто од онога што се потроши за лекове генерално. Значи буџет за вакцине је мали. Осим тога, фармацеутска индустрија мора да заради на вакцини јер иначе уопште не би могла да истражује".

* Теорија завере: вирус је досада већ толико пута мутирао да вакцина ту уопште не би помогла. Или се треба, као код грипа, сваке године вакцинисати против новог соја.

Др Стрик: "То не може да се тврди. Вирус мутира, али не тако снажно као код обичног грипа. Треба ли се на крају сваке године вакцинисати, то не можемо још рећи јер вакцине још нема".

Фото: АРхива ВН

* Теорија завере: мере корона-режима су у потпуности претеране. Ја желим назад своју слободу.

Др Стрик: "Ми знамо да мере попут ношења маски, држања дистанце и прања руку помажу и да се њима спречавају заразе. Осим тога, ове мере доприносе томе да, ако се нрко и зарази вирусима, да се зарази много мањим бројем вируса па су и симптоми у његовом случају много слабији. Доза вируса је пресудна. Значи, ове мере важне су и за блажи ток болести".

* Теорија завере: вирус потиче из лабораторија у Кини или је пуштен ненамерно.

Др Стрик: Веома је мало вероватно да је овај вирус настао у лабораторији. С једне стране се тако нешто, колико ја знам, уопште не ради. Дакле, не ради се на томе да се стварају нови вируси јер је то преопасно. С друге стране се порекло једног вируса не може утврдити. Он нема гене које иначе проналазимо у природи.

Исто тако морам рећи да лабораторије попут оних у Кини садрже многе сигурносне бране кроз више просторија кроз које вируси или бактерије уопштее не могу случајно да прођу. Али, то је тешко доказати. Исто тако је тешко доказати и супротно".

Фото: АП

* Теорија завере: све да се и заразим: млад сам и при пуној снази. Ако ћу и оболети, добићу само благе симптоме.

Др Стрик: "Статистички гледано, млади заиста оболевају са благим симптомима, а често све прође и без икаквих симптома. Дакле, статистички гледано је то тачно. Али догађа се да и млади обољевају уз тешке симптоме па да чак и умиру. Забележени су и такви случајеви."

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Rodoljub

21.09.2020. 20:25

Ако је тако, зашто се научници "најбројнијег тока" не усуде да суоче своје "чињенице" са чињеницама независних научника? Чињеница је да и поред (ПЦР) теста који засигурно није релевантан у доказивању болести, поред недоследности у оцени од чега је човек умро, поред плаћања сахрана уз потпис да је покојник умро од ковида (читај подстицања) од стране локалних самоуправа, поред забране обдукција, БРОЈ МРТВИХ ЈЕ МАЊИ ОВЕ НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ У ИСТОМ ПЕРИОДУ. Изражавам отворену сумњу у сведочење овог доктора, све док не суоче аргументе са независним докторима.

Aleksandar

22.09.2020. 01:33

@Rodoljub - Nezavisni naucnici? Naucnik ne moze u ovoj oblasti da bude nezavisan, zato sto je potrebno mnogo para za labaratorije i ostale resurse bez kojih nema nauke o virusima. Nezavisni naucnici mogu da budu filozofi, sociolozi, istoricari, matematicari i slicni. Ja od njih nebih voleo savet o virusima...

Vojvoda Moracki

21.09.2020. 21:33

Da li je neko ovom "cuvenom" (pratim ljekare i naucnike sirom svijeta, ali za ovog cuvenog djecaka nisam nikad cuo) virusologu iznio jednostavnu statistiku. 900.000 +/- umrlih sirom svijeta na sedam milijardi +/- je 0.012%. Od posljedica "obicnog" gripa godisnje umre oko 0.3% populacije. Znaci, prica mu je...

Travis Bickle

22.09.2020. 09:45

Pitanja koja su postavljena nisu teorija zavere, osim neka poput onog povezanog sa dnk. Postoje različiti naučni stavovi oko istog pitanja jer neke hipoteze nisu naučno utvrđene ili proverene. Kada budu napravljene vakcine znaćemo više o bezbednosti i efikasnosti. Stoga procena da će se koristiti kao i vakcine za grip svake godine nije isključena. Nije problem u covid19 već u propagandi da je samo jedan način borbe protiv njega, koji podrazumeva teška ograničenja sloboda, moguć. New normal nije proporcionalan pravoj snazi virusa. Na početku krize procena je bila da je 35 puta smrtonosni. Sada je 4 puta. To će se smanjivati do gripa sa prokužavanjem. Dok se napravi pouzdana vakcina vrlo je moguće da će imunitet stanovništva već svesti virus na meru gripa. To su legitimne naučne pretpostavke, ne teorije zavere.